IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как Facebook комерсиализира приятелството

Анализ на Marin Software показва новия хит - социалната реклама

12:37 | 08.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как Facebook комерсиализира приятелството

Компаниите все по-често използват социалните контакти на потребителите на Facebook за целева реклама. В края на годината половината от рекламния обем във Facebook, е на сметката на така наречените "социални реклами" (Social Ads), показва актуално изследване. При това потребителят получава реклама, защото продуктът е бил препоръчан или купен от един от контактите му. 

Операторът за онлайн маркетинг Marin Software от Сан Франциско е оценил през последните 12 месеца около 250 млрд. рекламни клика във Facebook и е установил ясна тенденция – за това време делът на социалната реклама е скочил от 3 на 26%.

Според изчисленията на компанията до края на годината те ще са отговорни вече за половината от рекламния бюджет в социалната мрежа. А рекламата е най-важният източник на приходи за Facebook. През 2011 г. 3,15 млрд. евро от общите приходи в размер на 3,7 млрд. евро са именно от реклама.

В случая на една типична социална реклама потребителите на Facebook получават съобщения в своето поле с новини, например спонсорирано съобщение под формата на "XY си купи нови маратонки от AB". След това потребителят може да кликне директно на Facebook страницата на съответната компания.

Готовността на абонатите на Facebook да отговорят на подобни реклами е значително по-висока от тази при традиционните реклами, установява проучването. "Честотата на кликване" (Click-Through-Rate), която показва колко често потребителите натискат рекламите, е нараснала с 50%.

"С въвеждането на спонсорираните съобщения се появиха два въпроса: Рекламодателите ще приемат ли този формат и може ли той да генерира значителни приходи", казва вицепрезидентът на маркетинга в Marin, Мат Лоусън. "Отговорът и на двата въпроса е - да."

Социалните реклами са ясен плюс

Marin Software е извършила проучването и в свой интерес. Компанията управлява общ рекламен бюджет за около 3,5 милиарда долара на своите около 1 500 клиента.

Цените за социални реклами, които компанията трябва да плати на клик и които се определят чрез търг, са се увеличили в проучвания период с 26%.

В цялата тази ситуация обаче има и уловка за Facebook.

През същия период цените за нормалните дисплейни реклами, които са независими от поведението на приятелите във Facebook, са отчели спад също с 26%. Дали тук има пряка връзка, не може да бъде доказано, но според Лоусън това е възможно.

За първото тримесечие на 2012 г., с приходи от 1,06 млрд. долара социалната мрежа отчита лек спад спрямо последното тримесечие на 2011 г., когато приходите са били в размер на 1,11 млрд. долара.

За Лоусън социалните реклами обаче определено са предимство за Facebook. Никой друг сайт не предлага този рекламен формат в момента, както го прави Facebook. „Twitter със сигурност ще премисли тази насока", посочва той един потенциален конкурент. Докато се случи това обаче вероятно ще мине поне година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още