IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo с нови обвинения срещу Facebook

Социалната мрежа е нарушила още 16 патента, смята онлайн ветеранът

12:54 | 07.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Yahoo с нови обвинения срещу Facebook

Yahoo обвини най-голямата в света социална мрежа Facebook в нарушаване на още 16 нейни патента. Това става ясно от документи, подадени в края на миналата седмица до американската комисия по ценните книжа и борсите (SEC).

Нарушените запазени права този път се отнасят до технологии с отворен код и центрове за данни и сървъри, предава ZDNet.

„С дата от 23-и април получихме писмо от Yahoo, от което става ясно, че те притежават 16 патента за технологии, които ползваме в наши сървърни центрове“, се казва в актуализирания от Facebook формуляр S1. До този момент Yahoo не заплашва с подаване на съдебни искове, но може да направи това в бъдеще.

Не става ясно дали двете компании са обсъдили случая, за което Yahoo настоява в писмото си. Поставеният там краен срок приключи на 26-и април.

„Писмото на Yahoo не е само срещу Facebook, а срещу технологии с отворен код, които се използват и от иновативни компании и инженери без голям паричен ресурс“, заявява говорител на Facebook. „Енергично ще се отбраняваме срещу актуалните обвинения на Yahoo и ще го правим винаги.“

През март Yahoo подаде първи иск срещу социалната мрежа. Малко след първия иск на Yahoo от 12-и март Facebook придоби от IBM 750 патента. По-късно пък Facebook придоби за 550 млн. долара 650 патента, които малко по-рано Microsoft закупи от AOL.

В края на април в съд в Сан Франциско компанията заведе ново дело за нарушение на два допълнителни патента срещу Facebook. С това Yahoo вече обвини Facebook в нарушение на общо дванадесет свои патента. Yahoo същевременно отрича обвиненията на Facebook, че е нарушавала патенти, притежавани от Facebook.

Социалната мрежа освен това е нарушила и споразумение, според което двете компании са били задължени първо да се информират взаимно за възможно нарушаване на патентни права, преди да отидат в съда, заявяват още от Yahoo. Facebook отхвърли и това обвинение в свое изявление до медиите.

Патентният спор между Yahoo и Facebook хвърля сянка върху планирания за май борсов дебют на Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още