IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo може да продаде дела си в Alibaba обратно на компанията до седмици

От всички потенциални сделки досега тази изглежда, че наистина може да бъде осъществена, споделя запознат източник пред Ройтерс

17:13 | 05.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Yahoo може да продаде дела си в Alibaba обратно на компанията до седмици

Само след седмици Yahoo може би ще продаде обратно на Alibaba Group дял от 15-25% от общо 40%, които притежава в капитала на най-голямата китайска компания за електронна търговия, е заявил запознат източник пред Ройтерс.

Двете компании са в разговори от месеци, казва източникът, но предупреждава, че няма гаранции, че сделката ще бъде постигната.

През поледните години се водеха многобройни разговори за това как Alibaba може да си върне част или целия дял, който Yahoo придоби в нея през 2005 г.

През февруари се провали неoблагаема сделка за размяна на активи между двете компании на стойност 17 млрд. долара. Според източника настоящата сделка ще бъде много по проста, но няма да бъде необлагаема.

Ситуацията обаче се усложнява от разкритията тази седмица, че главният изпълнителен директор на Yahoo Скот Томпсън досега невярно е посочвал, че има титла по компютърни науки от колежа.

Компанията Third Point, един от най-големите акционери в Yahoo, която се бори за представителство в Борда на директорите, настоява за освобождаването на Томпсън от поста му.

През миналия месец от Yahoo признаха, че са в разговори с Alibaba oтносно „опростена” транзакция за осребряване на част от дела им в компанията.

За да финансира сделката Alibaba ще трябва да набере капитал. От капитализацията, която Alibaba ще получи при емитирането на капитала ще зависи колко ще спечели Yahoo от транзакцията, е заявил източникът.

През септември Alibaba се оценяваше на 32 млрд. долара, когато Silver Lake и други фирми инвестираха в компанията. При тази оценка Yahoo би могла да получи 4,8-8 млрд. долара за дял от 15-25%.

От всички потенциални сделки досега тази изглежда, че наистина може да бъде осъществена, споделя източникът на Ройтерс.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още