IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Yahoo призна за „грешка“ в биографията на шефа си

Скот Томпсън никога не е завършвал следването си по информатика, както се твърдеше досега

10:06 | 04.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Скот Томпсън не е завършил компютърни науки, а&nbsp;счетоводство.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Скот Томпсън не е завършил компютърни науки, а счетоводство. Снимка: Ройтерс

Отвъд бизнес сътресенията в изпадналия в криза интернет пионер Yahoo, сега на шефския етаж се появи и нов проблем. Интернет компанията трябваше да признае, че новият ѝ изпълнителен директор Скот Томпсън, в противоречие на досегашната информация, няма титла по компютърни науки.

Невярната информация била "грешка по невнимание", заяви Yahoo пред специализирания блог All Things Digital.

По-рано инвеститорът Дан Льоб, основател на големия акционер в Yahoo - Third Point, който влезе в остра схватка с мениджърите на интернет пионера, заяви, че има несъответствия в официалната биография на Томпсън.

За Yahoo въпросът може да има сериозни последици. Не е ясно дали акционерите и членовете на Надзорния съвет ще бъдат задоволени от краткото обяснение. Американските медии посочват, че грешната титла се е появила в официалната биография още по времето, когато Томпсън е работил в платформата за електронна търговия Ebay.

Съответно  мениджърът е имал много време да коригира грешката. В действителност той е завършил счетоводство. 

В своето самодоволно формулирано писмо Льоб отбелязва, че колежът Stonehill College, който е посещавал Томпсън, е започнал да издава титли в областта на компютърните науки едва четири години след края на 1979 г., когато мениджърът е завършил учението си.

Томпсън оглави компанията в началото на годината като фар на надежда за борещия се със спада на рекламните постъпления интернет пионер. Yahoo живее именно от онлайн рекламните приходи. А в този бизнес конкуренти като Google и най-голямата социална мрежа Facebook стават все по-силни.

Скот Томпсън започна строга програма за икономии с драматични съкращения на работни места. Преди да се присъедини към Yahoo, компанията в продължение на месеци бе без изпълнителен директор, след като предишният шеф Карол Барц бе уволнена след две години начело на концерна.

Yahoo изрично застана зад Томпсън. Фалшивата титла не променяла факта, че Томпсън е високо квалифициран мениджър. Под негово ръководство Yahoo бил поел по пътя към по-нататъшен растеж и по-висока стойност за акционерите.

Некоригираната фалшива титла на Томпсън хвърля сянка и върху члена на управителния съвет Пати Харт, която бе натоварена с търсенето на главен изпълнителен директор. Още по-зле, Льоб твърди в писмото си, че Харт също е заменила своето официално образование по бизнес администрация със специалностите Икономика и маркетинг.

Yahoo обяснява, че Харт действително има степен по бизнес администрация, но със специализация по икономика и маркетинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Persefona
преди 12 години
съгласна съм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 12 години
Факт, но не е добре да се лъже, особено от човек на такава позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Persefona
преди 12 години
Образованието не е гаранция за качествен кадър, както и обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още