IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia стартира патентна офанзива

Концернът подаде искове срещу HTC, RIM и Viewsonic заради неправомерно използване на 45 патента

17:33 | 02.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nokia стартира патентна офанзива

Финландският концерн за мобилни телефони Nokia е подал няколко иска в САЩ и Германия (в Дюселдорф, Манхайм и Мюнхен) срещу HTC, RIM и Viewsonic. Nokia обвинява компаниите в неправомерно използване на 45 нейни патента, предаде Ройтерс.

От Nokia поясниха, че над 40 компании ползват нейните патенти срещу лицензионна такса, но има и такива, които го правят без да плащат за това. И въпреки че финландците биха предпочели да не стигат до съда, се е наложило да предприемат действия в САЩ и Германия срещу неупълномощеното ползване на техните иновации и технологии.

Нарушените патенти са в областта на технологии за антени и управление на електричеството, както и софтуерни патенти, като например за заключване на апарата или за самото меню, магазини за приложения, мултитаскинг, навигация и др., съобщи още компанията.

До този момент Nokia се държеше по-скоро сдържано в избухналите патентни войни в мобилния бранш. Сериозният съдебен спор с Apple бе решен чрез извънсъдебно споразумение. 

По-рано днес стана ясно, че Nokia вероятно ще продаде своята специализирана в производството на луксозни телефони марка Vertu. Според Financial Times инвеститорът Permira предлага около 200 млн. евро за подразделението, което произвежда инкрустирани с благороден метал и скъпоценни камъни устройства.

Също днес финландците обявиха, че най-новият смартфон с платформата Symbian - Nokia 808 PureView, ще пристигне на пазара по-рано от предвиденото. До края на май 41-мегапикселовият камерафон ще бъде на пазара в Русия и Индия, а в България устройството би трябвало също да се появи малко по-късно - вероятно преди края на юни.

Пак днес стана ясно, че Nokia е продължила ексклузивното партньорство, което компанията поддържа с Carl Zeiss за своите камерафони. Оптиката на Carl Zeiss се появи за първи път в смартфон през 2005 година с модела Nokia N90. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още