IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adobe дава Photoshop и под наем

Дистрибуторът за България BMG представи серията CS6 и нова ценова политика за софтуера

16:07 | 24.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Боян Бойчев представи в София новата версия на софтуерния пакет броени часове след официалното представяне в САЩ. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Боян Бойчев представи в София новата версия на софтуерния пакет броени часове след официалното представяне в САЩ. Снимка: Investor.bg

Според анализатора на Forrester Шефан Рийдс, цитиран от Financial Times, Adobe има поне един шанс да повиши приходите си по този модел. Класическите клиенти на Adobe, като например рекламите агенции, работят преди всичко по проекти. „Ако бъде направено умело, то компанията ще има значителен пазарен потенциал със своите клиенти, които не искат да използват програмите през цялото време“.

Натискът върху маржовете, който обикновено е свързан с бизнеса на отдаване под наем на софтуер в интернет, ще бъде заобиколен от Adobe. При изместване към предложения в облака обикновено има намаляващи маржове, тъй като се правят допълнителни разходи, например за хостинг и за по-евтино предлагане на софтуера.

Adobe обаче засега се отказва от хостинг на програмите и позволява на потребителя да изтегли софтуера под наем само на своя собствен компютър. Това се дължи вероятно на по-високата изчислителна мощ, от която се нуждаят програми като Photoshop.

„Облакът“ в новия Creative Cloud ще се отнася само до възможността потребителите да записват файлове на сървърите на Adobe в САЩ, Дъблин и Токио, както и за синхронизация на файлове между различни устройства.

Creative Cloud бе обявен на конференцията Max на Adobe миналата есен. Той включва шеста версия на всички инструменти в Creative Suite Master Collection - Photoshop CS6, Illustrator CS6, InDesign CS6, Flash Pro CS6,  Dreamweaver CS6, Premiere Pro CS6, After Effects CS6 и най-новата версия на Acrobat Pro. Облачният абонамент предоставя достъп до програмите както от Windows, така и от Mac.

Софтуерният концерн Adobe приключи финансовата 2011 година с приходи в размер на 4,216 млрд. долара, припомни днес Бойчев. Това прави ръст от 11% спрямо приходите от 3,8 млрд. долара за предходната година. Около 30% от тези продажби се падат на Европа, докато над 35% са за САЩ.

България има скромен дял в продажбите на продуктите. Според Бойчев през текущата година не се очаква голяма промяна в продажбите.

„BMG не счита, че през следващите поне шест месеца издателският бизнес, който е традиционният клиент на тези продукти, ще отчете драстично подобрение на бизнеса си“. Все пак компанията разчита на естествения няколкогодишен цикъл за подмяна на хардуер и софтуер, както и на предстоящото през есента пускане на пазара на новата операционна система Windows 8, която би могла да бъде „импулс за мигриране към нов софтуер“.

Един от най-големите проблеми пред BMG е все още ниското проникване на легален софтуер, каза още Бойчев. Според данни на BSA – Business Software Alliance, нивото на пиратство в страната ни за 2011 г. е 62%, като регистрира скромен спад от 1-2% през последните няколко години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"Новият софтуер обаче ще се предлага в страната ни на общоевропейските цени." и "Един от най-големите проблеми пред BMG е все още ниското проникване на легален софтуер, каза още Бойчев."Е как да стане? Купи си леган фотошоп после продавай продукцията на ниски цени, еми не става...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още