IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adobe дава Photoshop и под наем

Дистрибуторът за България BMG представи серията CS6 и нова ценова политика за софтуера

16:07 | 24.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Боян Бойчев представи в София новата версия на софтуерния пакет броени часове след официалното представяне в САЩ. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Боян Бойчев представи в София новата версия на софтуерния пакет броени часове след официалното представяне в САЩ. Снимка: Investor.bg

Софтуерният концерн Adobe е изправен пред поредното стратегическо предизвикателство. 30-годишният софтуерен ветеран от Силициевата долина ще предлага последната версия на своите основни продукти, като Photoshop, под наем.

Въпреки че моделът е рискован, това е бъдещето на софтуерните продажби и все повече софтуерни компании се насочват към подобен модел, каза пред Investor.bg Боян Бойчев, директор на официалния дистрибутор на Adobe за България BMG. Компанията представи в София новата версия на Adobe Creative Suite 6 броени часове след официалното представяне в САЩ.

Този нов модел и обявеното още през миналата година преориентиране към софтуера за дигитален маркетинг се очаква да насърчат стагниращите продажби на Adobe. Производителят на софтуер инвестира през последните години милиарди долари и придоби, наред с други неща, компанията Omniture, която разработва аналитични инструменти за уеб страници.

Adobe обаче предприема промяната на стратегията към софтуер под наем сравнително късно в сравнение с други доставчици на професионален софтуер. Но има и доста голяма разлика. Докато Microsoft и SAP предлагат под наем специфични програми за малки групи от клиенти, то Adobe отдава ядрото на продукта си.

Creative Suite, която включва програми като Photoshop или Dreamweaver, ще се предлага на пазара в бъдеще както за отдаване под наем, така и по традиционния модел за лицензиране.

„Очакваме това да стане в близките месеци. В САЩ – до лятото, а в Европа – до края на годината“, поясни Бойчев. По думите му клиентите ще могат да избират между наемане за три месеца, или за една година.

„По този начин предоставяме на клиентите голяма гъвкавост. Ако даден фриленсър има малък проект, той може да наеме софтуера само за три месеца, за да завърши проекта си. След това може да направи пауза от, да речем, шест месеца, след което отново да наеме софтуера“, обясни принципа на действие продуктовият мениджър за Adobe на BMG Николай Иванов.

Нито той, нито Бойчев обаче пожелаха да се ангажират с прогнози за това, какъв дял от клиентите в България ще преминат към този модел. Засега не е ясна и цената на наем за България.

Новият софтуер обаче ще се предлага в страната ни на общоевропейските цени. Пълният пакет Adobe Creative Suite 6 Master Collection вероятно ще струва 2999 евро. Всички притежатели на версия CS 5, закупувайки ъпгрейд до версия CS 5.5, могат да спестят 80% и повече, а притежателите на версия CS 4 – 45% и повече от стойността на пакета.

Последна актуализация: 12:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"Новият софтуер обаче ще се предлага в страната ни на общоевропейските цени." и "Един от най-големите проблеми пред BMG е все още ниското проникване на легален софтуер, каза още Бойчев."Е как да стане? Купи си леган фотошоп после продавай продукцията на ниски цени, еми не става...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още