IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Facebook се свива с 12% на годишна база

Причината за спада са повече разходи за маркетинг, развойна дейност и премии в акции за служителите

23:38 | 23.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Наскоро Facebook придоби Instagram за 1 млрд. долара.&nbsp;<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Наскоро Facebook придоби Instagram за 1 млрд. долара. Снимка: Getty Images

Малко преди борсовия си дебют най-голямата по брой абонати социална мрежа Facebook актуализира борсовия си проспект с данни за първото тримесечие.

За първите три месеца на текущата година приходите на компанията са в размер на 1,06 млрд. долара (764 млн. евро), което е ръст от 45% спрямо същия период на предходната година. През четвъртото тримесечие на 2011 г. приходите обаче са били малко по-високи - 1,13 млрд. долара, предава Ройтерс.

Приходите от реклама нарастват с 37%, а плащания и други такси нарастват с цели 98%.

Не толкова оптимистични са данните за печалбата, която за първото тримесечие на 2012 г. е в размер на 205 млн. долара (156 млн. евро). Това е спад от 12% на годишна база. Причина за намалението са по-високи разходи за маркетинг, които са били в размер на 159 млн. долара – двойно по-високи от преди година. Разходите за развойна дейност са скочили още повече. Същевременно предоставените под формата на акции бонуси за служителите са скочили до небесата – до над 100 млн. долара.

През следващите седмици Facebook планира да направи първично публично предлагане, при което се очаква да бъдат набрани пет милиарда долара. Така оценката на цялата компания може да достигне до 100 млрд. долара.

Наскоро компанията отново попадна в заглавията, след като придоби услугата за снимки Instagram за 1 млрд. долара. Според проспекта за компанията са платени 300 млн. долара в брой, а останалата част е била платена в акции.

Освен това днес стана ясно, че Facebook купува няколкостотин патента на Microsoft за 550 млн. долара. Първоначално Microsoft придоби от AOL правата на 925 щатски патента и приложения, както и лиценз за портфолиото от патенти на AOL, което включва 300 допълнителни патента, които не бяха обявени за продажба. Сега обаче Facebook купува около 650 от патентите и патентните приложения на AOL от Microsoft и ще има лиценз за патентите и приложенията, които остават собственост на Microsoft.

От актуализирания проспект става ясно още, че броят на потребителите продължава да нараства значително. Ако в края на 2011 г. средно на ден е имало 483 млн. активни потребители, то три месеца по-късно техният брой е 526 млн. Това представлява увеличение от почти девет процента. В сравнение с предходната година ръстът е от 41%. Като цяло социалната мрежа вече е преминала прага от 900 млн. активни потребители.

Потребителите натискат бутона "Like" или оставят писмени бележки на страница във Facebook  по 3,2 млрд. пъти на ден. Това прави по 37 000 взаимодействия в секунда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още