IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft надмина очакванията за приходи и печалба

Технологичният гигант отчита 60 цента печалба за акция при приходи от 17,41 млрд. долара

10:15 | 20.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Microsoft надмина очакванията за приходи и печалба

Базираният в Редмънд софтуерен концерн Microsoft е спечелил по-малко пари през изминалото тримесечие. По-слабите продажби на компютри са натоварили бизнеса с операционната система Windows, обяви компанията след края на борсовата сесия в четвъртък. С резултатите си за тримесечието обаче Microsoft надмина очакванията на анализаторите.

Компанията отчете 5,11 млрд. долара печалба за третото фискално тримесечие (януари-март), съобщава MarketWatch. Това се равнява на 60 цента печалба за акция при приходи от 17,41 млрд. долара. 

През същия период на миналата година технологичният гигант е спечелил 5,23 млрд. долара или 61 цента за акция, при продажби, възлизащи на 16,4 млрд. долара.



Анализаторите, участвали в проучване на FactSet Research, прогнозираха, че печалбата на най-големия производител на софтуер в света ще достигне 58 цента за акция при приходи от 17,16 млрд. долара.

В следборсовата търговия акциите поскъпнаха с почти 3 на сто до 31,88 долара.

През януари Microsoft вече предупреди, че предвид дефицита на твърди дискове продажбите на компютри могат да пострадат по-силно от очакваното.

Наблюдателите на пазара похвалиха резултатите за първите три месеца на годината. „Във всеки един сегмент те са по-силни отколкото смятахме“, коментира Крис Гризанти, портфолио мениджър при Grisanti Brown & Partners LLC в Ню Йорк, цитиран от Wall Street Journal.

Единствено по-слаби са резултатите на подразделението за развлечения, главно поради по-ниско търсене на конзолата Xbox на Microsoft. Продажбите в подразделението падат на годишна база със 16,5%. Microsoft вече предупреди за намаляващото търсене на Xbox.

Все пак софтуерният гигант има повод за оптимизъм: Новият Windows 8 е на стартова позиция, а Windows 7 изживява втора младост. Корпоративните клиенти на компанията отново започнаха да посягат към операционната система. Това напълни касата на производителя на Microsoft през третото тримесечие между януари и март. Анализаторите очакваха обаче, че много потребители ще изчакат пускането на Windows 8 през есента, преди да си купят компютър.

Но и офис пакета и сървър програмите са се продавали доста добре.

„Приближаваме се до някои интересни нови представи за нас", заяви главният изпълнителен директор Стив Балмър. С това той има предвид преди всичко новия Windows 8, който се очаква да се появи през есента и ще работи както на класически PC, така и на все по-популярните таблети. Предварителната версия вече е налична за тестване.

Windows 8 е най-голямата надежда за концерна. С него Microsoft планира се изправи срещу операционната система Android на Google и срещу iPad и iPhone на Apple. На пазара на таблети Microsoft поне засега не е добре представен, но според Балмър в сегмента се очаква двойно увеличение на продажбите. Първите устройства с Windows 8 ще се появят по рафтовете на магазините през октомври или ноември.

Главният финансов директор Питър Клайн нарече предстоящото пускане на пазара „най-вълнуващия старт в продуктовото портфолио, който сме имали досега“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още