IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Nokia продължават да пропадат

Вчера книжата се сринаха с 19%, а днес спадът в цената продължава с нови 7% до 15-годишно дъно

16:17 | 12.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Nokia продължават да пропадат

След като изпадналият в криза финландски производител на телефони Nokia обяви поредната си огромна загуба, анализатори очакват още негативни изненади за второто и третото тримесечия, предава DPA.

Един ден след обявяването на загубата акциите на Nokia продължават да са в списъка с продажби на инвеститорите. Книжата на финландският производител падат в четвъртък с почти 7%, след като вчера се сринаха с 19%. По този начин акциите достигат петнадесетгодишно дъно.

Редица анализатори бяха изненадани от песимистичните предвиждания и реагираха с негативни коментари. Сред онези, които намаляват покупките на акции от финландците са Credit Suisse, Citigroup, JP Morgan, UBS, WestLB, Exane и Natixis. Анализаторите от Nomura оправдават намаляването на очакванията си с негативната изненада, която може да донесат данните за второто и третото тримесечие.

Според специалистите на германския финансов институт NordLB, на Nokia просто й липсват стратегии за диверсификация на бизнеса. Със своите базирани на Windows Phone смартфони компанията не може да пробие сред мобилните системи на Apple и Google, пишат още  анализаторите.

В периода между януари и март този сегмент буквално се превърна в пещ за парите, като за всяко евро приход Nokia е регистрирала три цента загуба. Преди това компанията очакваше промяна в тренда с два процентни пункта нагоре.

И през текущото тримесечие маржът няма да се подобри. Очаква се да остане на същото ниво като през първите три месеца.

Приходите в основното подразделение за първите три месеца на годината са в размер на 4,2 млрд. евро. Пълният отчет за първото тримесечие и още детайли производителят ще изнесе на 19-и април.

През миналата година Nokia обяви стратегическо партньорство с Microsoft, което ще отдалечи концерна от собствената му операционна система Symbian в полза на операционната система Windows, припомня BBC.

Новите смартфони Lumia 900, които също използват софтуера на Windows, бяха пуснати в продажба в САЩ в неделя.

„Установихме началото на инерция с Lumia и ще увеличаваме нашите инвестиции в тази серия, за да постигнем успех на пазара", заяви Елъп.

Вчера обаче стана ясно, че устройството има софтуерен бъг. „Беше открит проблем с управлението на паметта, който в някои случаи води до загуба на връзка с данни“, казаха директорът на смартфон подразделението на Nokia Джо Харлоу и шефът на щатското подразделение на компанията Крис Уебър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Проблемите на Нокиа идват от това, че нейните мениджъри не четат ***. Тук има редица ценни мнения, напътстващи българските производители да създават продукти с голяма добавена стойност. Затова не били вървели нещата с българското производство, щото не сме били спазвали този важен принцип. Нокия имат нужда от съветите на някои съфорумци, за да се ориентира към създаването на такива продукти, а не на нискобюджетни модели, от които няма никаква печалба ( файда, кяр).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
bertram
преди 12 години
Рано е да ги отписваме. И Нокия и Майкрософт са де доказали в годините и е въпрос на време да се прегрупират. Няма да се изненадам ако в даден момент Майкрософт не отправи оферта за купуването на мажоритарен дял в нокия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Установихме началото на инерция с Lumia и ще увеличаваме нашите инвестиции в тази серия, за да постигнем успех на пазара", заяви Елъп.Вчера обаче стана ясно, че устройството има софтуерен бъг.Сбогом NOKIA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още