IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор в AOL: „С продажбата на патенти не постигнахме много"

Продажбата прави малко, за да успокои нашата загриженост за продължаващите загуби в дисплей бизнеса, казва Джефри Смит от Starboard Value

11:45 | 12.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститор в AOL: „С продажбата на патенти не постигнахме много"

AOL очевидно няма да бъде санирана с продажбата на своите патенти. Транзакцията в размер на над 1 млрд. долара няма да е достатъчна, за да разреши проблемите на интернет групата, смята инвеститорът Starboard Value, който държи 5,3% от акциите на AOL.

Както предава Bloomberg, Starboard е призовал AOL да плати повече пари на своите акционери. Освен това акционерът за пореден път е изявил желание да номинира свои кандидати за членове на Надзорния съвет на AOL. През февруари инвеститорът обяви, че смята да номинира петима директори.

„Обявената продажба на патенти прави малко, за да успокои нашата сериозна загриженост по отношение на високите и продължаващи загуби в дисплей бизнеса“, заяви Джефри С. Смит, основател и главен изпълнителен директор на Starboard Value. „Управителният и Надзорният съвет не бяха в състояние да подобрят значително рентабилността на дисплей бизнеса и сякаш не са склонни да разглеждат алтернативни стратегии."

Загубите на AOL при дисплей рекламата са в размер на до 500 млн. долара годишно, показват данни на Starboard. Това според Bloomberg включва и загуба от 150 млн. долара, която се дължи на Patch - доставчик на местни новини. Смит обаче посочва, че през 2011 г. преди облагане с данъци AOL е успяла да направи печалба в размер на 932,5 млн. долара от дисплей реклама спрямо докладваните по-малко от 400 млн. долара.

Главният изпълнителен директор на Starboard призова AOL да сложи край на своята „тъмна история на разпределение на капитала". „Ние не разбираме защо компанията иска да върне само незначителна част“, казва Смит. „Защо просто не върне на акционерите всички приходи от продажбата на патенти?"

Продажбата на патенти на AOL е предизвикала според Bloomberg най-големия ръст на акциите на компанията за последните две години, като книжата скочиха първоначално с 43%, след което последва спад от 6% до 24,82 долара. Според агенцията продажбите на интернет концерна са се свили с 29% от края на 2009 г., когато той се отделя от Time Warner.

В понеделник AOL съобщи, че ще продаде над 800 патента и повече от 300 нови патентни заявки на Microsoft за общо 1,056 млрд. долара в брой. AOL остава собственик на важни патенти за реклама, търсене или социални мрежи. Освен това концернът си запазва правото да ползва продадените на Microsoft патенти под определен лиценз.

За възможната продажба на патенти се заговори преди три седмици. AOL вероятно е натоварила Evercore Partners с продажбата на повече от 800 патента, предаде тогава Bloomberg, позовавайки се на три източника, запознати със ситуацията. Консултантската фирма също така ще трябва да „обмисли други стратегически опции", които биха могли да показват възможна продажба на публично търгуваната интернет компания.

Сделката за патентите се случва само две седмици, след като Facebook придоби 750 патента от IBM, за да се защитава по-добре в патентните спорове. Само дни по-рано Yahoo подаде съдебен иск срещу социалната мрежа, обвинявайки я, че е нарушила десет нейни запазени права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още