IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон обвини Apple в организиране на картел

Концернът и четири издателски компании предложиха на ЕК извънсъдебно споразумение по подобно разследване

20:55 | 11.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Покойният вече основател на Apple Стив Джобс представя част от издателите, които лицензират iBook. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Покойният вече основател на Apple Стив Джобс представя част от издателите, които лицензират iBook. Снимка: Архив Ройтерс

Дългоочакваното се случи – след като от месеци се говори за възможно нарушаване на щатските търговски закони от страна на технологичния гигант Apple и няколко водещи издателски компании, днес властите във Вашингтон ги обвиниха официално във фиксиране на цените на електронните книги и ограничаване на конкуренцията при продажбите на дребно, предаде Ройтерс.

"Apple е улеснила общия опит на ответниците да сложат край на ценовата конкуренция в търговията на дребно", се посочва в жалбата, подадена пред федералния съд в Манхатън от отдела за борба с монополите към министерството на правосъдието. 

В случая става дума за въведения от Apple модел за агенции за iPad и iBookstore, при който издателите определят цени за електронни книги, а Apple запазва твърдия дял от 30%. Това е ход срещу Amazon, която до тогава предлагаше най-новите бестселъри, както и електронни книги за 9,99 долара.

Допълнителен лост за въздействие представлява и специална клауза за облагодетелстване, с която се гарантира на Apple, че другите доставчици няма да получат по-добри условия. Резултатът де факто е фиксиране на цените за книги.

До пускането на iPad през април 2010 г. Amazon, който беше на челни позиции в сегмента, предлагаше повечето от електронните си книги срещу 9,99 долара, като купуваше заглавия на едро от издателите и понякога ги продаваше на загуба. Оттогава обаче Apple въведе нов начин за заплащане към издателите, които получиха по-голяма свобода при определянето на цените, като някои типове издания поскъпнаха значително (до таван, определен от компанията), което повиши и печалбите на Apple.

Amazon трябваше с неудоволствие да се нагоди към този модел, който засега се харесва на издателите, въпреки че потребителите на Kindle бяха свикнали на по-ниски цени.

Министерството е започнало разследването си още в края на миналата година. През декември 2011 г. и ЕС започна проверка срещу Apple и издателствата. ЕК иска да провери „дали издателствата и Apple са сключили противозаконни споразумения“.

Сред издателските компании са Hachette, Harper Collins, MacMillan, Penguin, Simon & Schuster. Hachette, Harper Collins и Simon & Schuster са сключили извънсъдебно споразумение с американските власти.

В писмо до авторите, илюстраторите и агентите изпълнителният директор на MacMillan Джон Саргънт заявява, че компанията му не е поемала предложения за извънсъдебно споразумение, защото не е направила нищо незаконно. „Macmillan не е действала срещу законите“, пише той.

Преди да се стигне до обвинението в продължение на месеци е имало разговори с американското министерство, заяви Саргънт. „Но условията, които изискваше ведомството, бяха твърде тежки“, пише той. Освен това компанията се опасявала от негативни дългосрочни последици.

Същевременно Apple и издателствата Simon & Schuster, Harper Collins, Hachette Livre и германската Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck са готови да уредят чрез извънсъдебно споразумение разследване за нарушаване на правилата за защита на конкуренцията при търговията с електронни книги, съобщи днес Европейската комисия.

„Европейската комисия получи предложения за евентуални ангажименти от Apple и четири международни издателски компании", посочи ЕК.

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня заяви, че преговорите за евентуално споразумение са били "плодотворни", като предупреди обаче, че Брюксел все още не е решил дали да приеме предложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
с тази пазарна капитализация стават неудобни.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още