IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HTC с една трета спад на приходите и с две трети на печалбата за тримесечието

Тайванската компания е все още далеч зад Apple и Samsung, но има шанс в конкуренцията с RIM и Nokia

16:52 | 06.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След огромен срив в началото на годината тайванският производител на смартфони HTC има намерение отново да тръгне в атака със серията си One, която ще се появи по магазините през този месец.

През завършилото първо тримесечие на годината нетната печалба се е свила с повече от две трети до 4,5 млрд. тайвански долара (116 млн. евро), заяви концернът в петък. Приходите са се сринали с една трета до 1,76 млрд. евро.

Анализаторите обаче очакват възстановяване в течение на годината. За второто тримесечие компанията може да навакса 40% от спада, смята Бони Ченг от Yuanta Securities, цитиран от Ройтерс. 

Ръководството възлага големи надежди на новите модели, които вече бяха похвалени от анализатори и технологични блогъри, но конкуренцията става все по-силна: двата най-добри производителя в бранша - Apple и Samsung, са изправени пред нови представяния на продукти.

В допълнение Samsung е изненадващо успешна с новия си модел Galaxy Note, който е кръстоска между смартфон и таблет, и регистрира през първото тримесечие на годината рекордна печалба.

Браншовите експерти виждат HTC все още далеч зад двата много по-големи конкурента, но все пак дават на компанията от Тайван добри шансове да се конкурира с производителя на BlackBerry Research In Motion (RIM) и Nokia.

Според изчисленията на компанията за маркетингови проучвания IDC през 2011 г. Samsung има минимално предимство на пазара на смартфони с дял от 19,1%, следвана много отблизо от Apple с 19%. RIM е с 10,4%, а HTC държи 8,9% от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още