IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens иска отново да инвестира в Гърция

Германският концерн възражда клона си в страната след извънсъдебно споразумение заради скандала с подкупите

12:43 | 06.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Siemens иска отново да инвестира в Гърция

След извънсъдебното уреждане с гръцкото правителство на скандал за подкуп, Siemens отново иска да инвестира в страната, предаде DPA.

Приемането на споразумението от парламента в Атина проправя пътя за нова глава в историята на Siemens в Гърция, заявиха от базираната в Мюнхен компания в четвъртък.

Siemens смята да „проучи потенциалните области за инвестиции в Гърция", като фокусът ще бъде в индустриите, в които може да се постигне подобрение в гръцката заетост.

Одобреното от гръцкото правителство споразумение според компанията е за компенсационна сума от 270 млн. евро. Атина няма да налага никакви глоби. За сметка на това обаче Siemens се отказва от получаването на суми по отворени фактури за 80 млн. евро. Освен това компанията ще подкрепи гръцкото образование подкрепа и антикорупционни програми с 90 млн. евро и ще инвестира 100 млн. евро в гръцките си дъщерни дружества и работни места там.

В средата на миналата година стана ясно, че правителството в Атина ще изпрати до Siemens покана за изплащане на глоба заради скандала на стойност до 200 млн. евро. Още в началото на годината  11-месечното парламентарно разследване показало, че действията на германската компания са донесли загуби за гръцките данъкоплатци в размер на 2 млрд. евро. Тогава стана ясно, че правителството възнамерява да заведе дело срещу Siemens.

Разследванията по аферата за корупция в германския концерн се водят още от 2006 г. Засечени са съмнителни плащания в размер на над 1 млрд. евро, по-голямата част от които нелегално са били прехвърлени в чужбина и са били използвани за подкупи. Разкритията сочат, че става дума за най-големия до момента скандал с корупция в германската корпоративна история.

Siemens бе обвинен е подкупване на бивши политици и държавни служители в Гърция с цел да получи договори от държавни компании - включително за цифровизацията на гръцката телефонна мрежа през 90-те години, за комуникационни системи за гръцките въоръжени сили и за мониторинг система за Олимпийските игри през 2004 г.

Гърция беше замесена заради доставката на системите C4I, които са й продадени от германската фирма в сътрудничество с американската SAIC за нуждите на Олимпийските игри през 2004 г. Разследването показа, че високопоставени служители в гръцкия клон на Siemens са раздавали пари, за да получат подкрепата на политици.

Според информацията най-големи подкупи са се плащали преди откриването на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. с цел получаване на гаранции, че компанията ще спечели поръчка за осигуряване сигурността на спортното събитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още