IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung изненада с рекордна печалба от 5,2 млрд. долара

Силните резултати през първото тримесечие се обясняват с високия марж преди всичко в бизнеса със скъпи устройства

10:58 | 06.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung изненада с рекордна печалба от 5,2 млрд. долара

Корейският технологичен концерн Samsung продължава да следва по петите на най-големия си конкурент Apple. Благодарение на бума на смартфони и таблети южнокорейският производител е отчел през първото тримесечие рекордна печалба от 5,15 млрд. долара, предаде Ройтерс. 

Оперативната печалба от 5,8 трлн. вона е доста над очакванията на анализаторите и доста над предходното тримесечие, съобщи компанията в петък. Приходите пък достигат 40 млрд. долара.

По оценки на анализаторите Samsung е продал през изминалото тримесечие около 44 млн. смартфона, което е с една четвърт над иначе силното заради Коледните празници четвърто тримесечие. Пълния си отчет компанията ще представи на 27-и април.

Експерти оцениха резултатите като изненада и обясняват високата печалба с високия марж преди всичко в бизнеса със скъпи устройства като фоблета Galaxy Note, който се продава от октомври и е наполовина по-малък от iPad на Apple.

„Оценяваме, че печалбата в бизнеса с телефони надминава 20%“, казва Чой До Йон от LIG Investment & Securities. „Това е спиращ дъха резултат и ни кара да се надяваме на по-високи продажби и през идните тримесечия“.

Въпреки това обаче акциите на Samsung в началото на сесията в Сеул спаднаха леко с 0,3%. С пазарна капитализация от 191 млрд. долара обаче Samsung е най-скъпият технологичен концерн в Азия.

Apple е три пъти по-скъп – около 582 млрд. долара. Samsung обаче успя да увеличи пазарния си дял на пазара на смартфони от три процента преди две години до над 20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още