IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Селиа не отстъпва в битката за Facebook

Предприемачът настоява да получи половината дялове в социалната мрежа

12:55 | 05.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пол Селиа не отстъпва в битката за Facebook

В съдебната битка на неизвестния до скоро бизнесмен от Ню Йорк Пол Селиа за акции от социалната мрежа Facebook, през следващите четири месеца тонът ще задават експертите. Този срок е постановил щатски съдия в Бъфало в сряда, предаде Ройтерс.

Експертите ще трябва да изкажат становище за това, дали ищецът Селиа наистина притежава договор с основателя на Facebook Марк Зукърбърг.

Бизнесменът твърди, че през 2003 г. е сключил договор със Зукърбърг, според който му се полага по-голям дял в компанията. В предишния си иск американецът твърди, че му принадлежат 84% от Facebook. Като причина за искането си той изтъква договор между него и Зукърбърг, датиращ от 2003 г. Според Селиа Зукърбърг му е предоставил половината от компанията, а при забавяне на старта на социалната мрежа – дори повече.

Още през лятото на 2010 г. Селиа се погрижи в пресата да се появят тлъсти заглавия, припомня Computerbild. По-късно предполагаемият бивш съдружник на Зукърбърг преработи исковата си молба и я внесе в щатски федерален съд, за да претендира за половината акции на Facebook.

Според предоставените документи търговецът на дървен материал е предоставил на Зукърбърг 2000 долара за развитието на сайта The Face Book. Към документите са приложени и разпечатки от имейли, които двамата си били разменили. Facebook вече нарече контракта „манипулация на договореност между Селиа и Зукърбърг. Според адвокатите на социалната мрежа в него никъде не ставало дума за Facebook.

До този момент Facebook се опита да направи всичко възможно, за да приключи делото преди очаквания в началото на лятото борсов дебют. Ако Селиа успее да се наложи със своите претенции, то той ще стане мултимилиардер с вложение от няколко хиляди долара. Пазарната стойностт на Facebook се оценява на около 100 млрд. долара.

Междувременно един от адвокатите на Facebook нарече Селиа „измамник“. Наскоро пък американски медии уличиха Селиа в непочтени бизнес практики. Предприемачът взимал предварително заплащане от клиентите си, но редовно не ги снабдявал с поръчания дървен материал, с който търгува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още