IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft се плаши от германското патентно право

Концернът мести логистичната си централа за Европа в Холандия

11:14 | 03.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иновативен център на Microsoft в Кайро. Снимка: ArabCrunch, лиценз:&nbsp;</p>

Иновативен център на Microsoft в Кайро. Снимка: ArabCrunch, лиценз: 

Патентната война в IT бранша за първи път се отрази на Европа като място за правене на бизнес. Софтуерният концерн Microsoft ще премести своята логистична централа за Европа от германския град Дюрен в провинция Северен Рейн-Вестфалия в Холандия. Като причина от компанията посочват иск за нарушени патенти от страна на производителя Motorola пред германски съдилища.

„Жалбата на Motorola ни поставя в ситуация, в която не можем да действаме по друг начин", заяви говорителят на Microsoft Томас Баумгертнер, цитиран от Ройтерс. „Страхуваме се от сериозно нарушаване на бизнес процеса“.

Досега германският партньор на Microsoft Arvato управлява основни части на логистиката за лицензи за софтуер за Европа. От Дюрен дъщерното дружество на Bertelsmann също така изпраща хардуер, като игровата конзола X-Box. В офиса са заети около 50 служители. Въпреки че Microsoft е много доволен от работата си с Arvato, сега ще предаде задачата на холандски доставчик на услуги, защото концернът определя германското патентно право за твърде несигурно.

Конкретно Microsoft се опасява от решение на съда в Манхайм в спора за видеостандарта H.264. Придобитата от Google компания Motorola обвини през юли Microsoft в нарушение и поиска изплащане на лицензи. За всяко устройство, което използва стандарта H.264, Microsoft трябва да плати на Motorola 2,25% от цената на устройството.

Тъй като стандартът се ползва в целия свят за уеб видео, а Motorola притежава 50 от общо над 2300 патента за H.264, Microsoft нарича искането на Motorola „злоупотреба“. Ако собствениците на патенти изискват твърде високи такси, мобилните устройства биха стрували десетки хиляди евро, аргументира се софтуерният концерн.

Според експерта по патентно право Флориан Мюлер Microsoft има право да се притеснява. „Съдиите до този момент винаги са били на страната на патентодържателя. В нито една друга индустриална държава не е толкова лесно да се постигне забрана за продажба на устройство, колкото в Германия“, казва той.

В Холандия съдилищата не налагат толкова бързо забрана за продажба, особено що се отнася до патенти върху H.264, без която нито един технически стандарт не може да бъде приложен.

„Германското патентно право едностранчиво е на страната на патентодържателите. Това пълни касите на съдилищата, но в дългосрочен план носи вреди на Германия като място за правене на бизнес“, смята Мюлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още