IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Windows XP запазва лидерската позиция на пазара на операционни системи

Най-късно след две години тя ще бъде изместена, след като Microsoft прекрати разширената поддръжка за XP

10:42 | 03.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Windows XP запазва лидерската позиция на пазара на операционни системи

Над десетгодишната операционна система на Microsoft - Windows XP, все още е най-разпространената система за настолни машини, показват актуалните данни на Net Applications. С пазарен дял от 46,86% през март тя дори засилва позициите си с 1,47 пункта спрямо предходния месец. Същевременно Windows 7 губи леко позиции и спада от 38,12% през февруари на 37,54% сега.

В дългосрочен план обаче пазарният дял на Windows XP все пак пада, докато този на Windows 7 се покачва. Случайни големи различия в стойностите като тези от миналия месец обаче показват, че XP вероятно ще се задържи за известно време в горната част на пазара, докато накрая окончателно губи позиции за сметка на Windows 7.

Въпреки усилията на Microsoft да накара частните и бизнес клиентите си да преминат към по-новата операционна система, XP се „държи твърдоглаво“. За много домашни потребители тя е позната среда, която предлага всичко, от което се нуждаят. И въпреки че все повече компании преминават бавно към Windows 7, много от тях все още разчитат на XP като стандартна операционна система.

Това вероятно ще се промени след не по-късно от две години, когато Microsoft прекрати разширената поддръжка за XP. Тогава потребителите няма да получават пачове за сигурност, корекции на грешки и други актуализации. Поради това се очаква, че хакерите все повече ще се концентрират върху атаки на инсталации на ХР.

До тогава Windows 8  вероятно ще избута допълнително по-старата операционна система от пазара. Бета версията, наречена  Consumer Preview, е налична от 29-и февруари. На първия ден бяха изтеглени над милион копия. През март по данни на Net Applications новата операционна система има пазарен дял от 0,11%. Developer Preview пък записава през февруари пазарен дял от 0,03 на сто. Release Candidate според слуховете ще се появи в началото на юни, а финалната версия ще бъде налична през октомври, три години след Windows 7.

Пазарният дял на Windows Vista пада през март 2012 под 8%. Със 7,65% той е на трето място пред Max OS X 10.6 Snow Leopard (2,79%). Последната скоро ще бъде надмината от наследника си Max OS X 10.7 Lion, който през миналия месец има 2,59% пазарен дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
bstoyano
преди 12 години
Компютърът е средство, а не цел. В голямата си част в държавната администрация, а и не само там, компютрите се ползват за пишещи машини, така че няма абсолютно никакъв смисъл от обновяване на операционната система, че даже и на текстовите редактори. Ако имат WinXP, това им е предостатъчно, и абсолютно не е нужно да се харчат пари за нови ОС. Проблемът идва от софтуерните гиганти, които искат да продават. Проблемът вероятно идва и от хардуерните фирми, които също искат да продават. И така софтуерните пишат приложения, които имат все по-високи изисквания за хардуера, а хардуерните им го осигуряват. Друг е въпросът, че в 95% от случаите това развитие реално не носи допълнителна стойност на крайния потребител. Мина времето, когато компютрите работеха бавно, заради хардуера. Сега работят бавно заради разточително написан софтуер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 12 години
На нашата държавна администрация Windows XP не върши никаква работа. Затова закупиха Windows 7. Оказва се, че и той не може да им свърши работата, за която им плащат. Затова решиха да закупят "на зелено" новата, още неродена Windows 8. Проблемът е, че повечето държавни служители клавиатура с повече от два клавиша вече силно ги затруднява. Но ми се струва, че за нашите храненици на държавна ясла просто трябва да заиграе дряновата гьостерица. Та дано тя ги подсети, че прахосването на парите на данъкоплатеца си е престъпление, както и да го погледнеш, без значение с какви витиевати оправдания ще бъде аргументирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още