IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple и щатските издателства се стремят към извънсъдебно споразумение

Концернът е готов да отстъпи в спора за фиксиране на цените за е-книгите

13:20 | 02.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple и няколко големи американски издателства преговарят с американското правосъдно министерство, за да избегнат обвинение в картел заради ценови уговорки за електронни книги. Производителят на iPad и партньорите му имат намерение да изменят формулировките в договорите с издатели и търговци, за да избегнат продължителен съдебен процес, пише Ройтерс, като се позовава на запознати с разговорите източници.

Споразумение може да бъде постигнато още през идните няколко дни. Според Ройтерс то ще означава и край на въведения за iPad и iBookstore т. нар. модел за агенции, при който издателите определят цени за електронни книги, а Apple запазва за себе си твърд дял от 30% от цената.Това е ход срещу Amazon, която до тогава предлагаше най-новите бестселъри, както и електронни книги, за 9,99 долара. 

Ако се стигне до споразумение, то ще сложи край и на клаузата за облагодетелстване на Apple, според която другите оператори не могат да получават по-добри условия от него. Резултатът де факто е фиксиране на цените за книги.

Нововъведението помогна на концерна да наложи iPad още с пускането му на пазара през 2010 г. и като устройство за четене. Същевременно той успя и да навлезе на завладения по онова време от Amazon пазар на E-книги. Тъкмо заради успеха на iPad моделът на агенциите стана предмет на разследванията.

Според източници на Ройтерс именно Amazon ще спечели най-много от вероятното споразумение между Apple, партньорите му и американското правосъдно министерство. Онлайн търговецът ще може да предлага по-изгодно своите книги и така прави четеца Kindle по-атрактивен за потенциалните купувачи. Освен това Apple, Barnes & Noble и други производители ще трябва да напаснат тепърва цените си, за да са конкурентоспособни.

Според Джим Фридленд, анализатор в Cowen & Co, още през тази година Amazon ще увеличи приходите си от електронни книги до 1,1 млрд. долара, ако моделът за агенции бъде отменен. През 2013 г. пък ръстът се очаква да бъде 1,6 млрд. долара.  Фридленд обаче очаква, че брутната печалба на Amazon няма да се повиши заради очакваните намаления на цените. 

Министерството е започнало разследването си още в края на миналата година. През декември 2011 г. и ЕС започна проверка срещу Apple и издателствата. ЕК иска да провери „дали издателствата и Apple са сключили противозаконни споразумения“. 

В средата на март Ройтерс обяви, че Европейската комисия е готова при определени обстоятелства да сключи извънсъдебно споразумение с издателствата, ако всички съмнения бъдат изчистени. По този начин издателства, сред които Pearson, Penguin и Simon & Schuster могат да избегнат съдебна битка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още