IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Sony обяви мащабно преструктуриране

Целта според анализатори е съживяване на телевизионния бизнес

17:54 | 27.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Казуо Хирай съживи гейм бизнеса на концерна. Сега от него се очаква да повтори това с поделението за телевизори. Снимка: Ройтерс</p>

Казуо Хирай съживи гейм бизнеса на концерна. Сега от него се очаква да повтори това с поделението за телевизори. Снимка: Ройтерс

Японската Sony Corp. - вторият по големина в света концерн за потребителска електроника, обяви във вторник, че под ръководството на своя нов президент и главен изпълнителен директор Казуо Хирай започва мащабно мениджърско преструктуриране, за да ускори и оптимизира процеса по вземане на решения. Решенията ще влязат в сила от 1-и април, пише BusinessWeek.

Японската корпорация ще закрие две подразделения в Sony Electronics, като освен това повишава трима мениджъри и поставя губещия си телевизионен бизнес под директното управление на Казуо Хирай. 

„Целта ни е да направим вземането на важни управленски решения по-бързо“, коментира говорителят на японската корпорация Сацуки Шинака.

Масару Като (изпълнителен вицепрезидент и главен финансов директор) и Тадаши Саито (изпълнителен вицепрезидент и главен стратегически директор) ще поемат областите финансов мениджмънт и корпоративни и бизнес стратегии.

Освен това концернът премахва звеното за „потребителски продукти и услуги" и това за „професионални устройства и решения". Вместо тях се създава ново подразделение, фокусирано върху бизнеса с електроника за нуждите на медицината, което ще бъде ръководено от зам.-президента на компанията Хироши Йошиока, както и подразделение за домашно развлечение (което включва бизнеса с телевизори), което ще бъде под директното ръководство на Казуо Хирай.

Идеята зад преструктурирането е губещото телевизионно подразделение на компанията да попадне под директното управление на новия изпълнителен директор Казуо Хирай.

През последните години компанията пострада от изключително силната конкуренция на този пазар от страна на Samsung Electronics, LG, Panasonic. Вече четири поредни години производителят на телевизори отчита загуби. За последните осем години бизнесът с телевизори е донесъл повече от 11 млрд. долара отрицателен резултат. До голяма степен това се дължи на жестоката конкуренция от страна на по-гъвкавите и евтини играчи на пазара.

"Бизнесът с телевизори е основна дейност за компанията и възстановяването е абсолютно условие, което трябва да бъде изпълнено, за да възвърне корпорацията своето добро представяне", коментира Кейта Уакабаяши, анализатор в Mito Securities, пред Ройтерс.

Според специалиста именно заради това той ще бъде поставен под директното ръководство на Хирай, което означава, че главният изпълнителен директор ще се погрижи за най-важните предизвикателства пред компанията.

Акциите на Sony приключиха днешната борсова търговия на стойност от 1742 йени (+3,07%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още