IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel с рекорден пазарен дял при процесорите

Световният пазар на чиповете е нараснал едва с 1,3% през 2011 година

17:22 | 27.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Intel с рекорден пазарен дял при процесорите

Американският концерн Intel е увеличил своя дял на пазара на процесори през миналата година до 15,6%. С това той надминава дори собствения си рекорд от 2001 г., когато успя да отчете ръст до 14,9%, показват данни на пазарните изследователи от IHS. Най-ниското ниво на пазарен дял на компанията за последните пет години е било 11,9%. 

В сравнение с 2010 г. позицията на Intel се подобрява с 2,5 процентни пункта. През изминалата календарна година компанията е продала процесори за 54 млрд. долара - с 20,6% повече, отколкото през 2010 година. Нейният растеж надхвърли този на други производители на чипове в топ 20 със само две изключения: Qualcomm и ON Semiconductor.

"Възходът на компанията беше движен от търсенето на PC-базираните микропроцесори, но също така и на NAND флаш памет, която се ползва за техниката на домашни потребители и безжични продукти", пише Дейл Форд, ръководител на анализа в IHS в тази сегмент.

"Продажбите на Intel са се възползвали и от придобиването на Infineon Wireless Solutions”, добавя той.

Благодарение на своята рекордна година Intel е успял да държи на разстояние своя  подгласник - Samsung. През последните години той "се е доближил до лидерството на Intel", пишат анализаторите от IHS. Делът на Samsung остава непроменен в сравнение с 2010 г. е 9,2%.

Като цяло световният пазар на чипове през миналата година е нараснал с едва 1,3% - по-нисък ръст, отколкото предполагаха от IHS през декември (1,9 процента).

Отговорно за по-слабия резултат е разочароващото четвърто тримесечие. В допълнение, само половината от производителите на процесори са регистрирали ръст. Продажбите на американските фирми са се увеличили средно с 7,5%, докато японските компании регистрират в резултат на земетресението преди една година спад от 7,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още