IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook ще плати само 1,1% такса на посредниците по IPO-то

Все още не е ясна ролята на Марк Зукърбърг по време на представянето на емисията и самото първично публично предлагане

13:05 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Facebook ще плати само 1,1% такса на посредниците по IPO-то

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг очевидно не смята, че трябва да обсъжда лично с банките-посредници по IPO-то предстоящото публично предлагане на социалната мрежа.

Това става ясно от изказване на мениджър от компанията пред финансови анализатори, цитирано от Wall Street Journal. Освен това Facebook ще плати на посредниците само 1,1% - сравнително ниска такса за банки, които помагат при борсов дебют. Нормалната такса при подобни сделки според обема на IPO-то е между 3 и 7%. 

В главния офис на  Facebook в Менло Парк наскоро е имало заседание на анализатори и банкери. Марк Зукърбърг обаче не присъства. На въпрос за липсата му финансовият директор Дейвид Аберман заявява, че Зукърбърг предпочита да продължава да разработва предложенията на компанията, отколкото да приема активна роля и при срещата на анализаторите, съобщават запознати източници. 

Останалите мениджъри все още не са решили каква роля ще играе Зукърбърг по време на т. нар. роуд шоу, с което обикновено компаниите се рекламират пред инвеститорите. Също така не е ясна и ролята му по време на самото IPO, заявява запознат със случващото се източник.

Срещата с анализаторите се е провела около две седмици след оповестяването на 31-те банки-посредници, които трябва да предложат акциите на Facebook на инвеститорите.

Първичното публично предлагане на Facebook се очаква да влезе в учебниците по история като най-голямото IPO на интернет компания в САЩ. Компанията планира да набере с първичното публично предлагане до 10 млрд. долара. Очаква се IPO-то да бъде извършено през май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още