IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои технологични компании плащат дивиденти

Сред повечето компании от Силициевата долина дивидентите се смятат за старомодни и спиращи растежа

08:39 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои технологични компании плащат дивиденти

За първи път от 1995 г. акционерите на Apple ще получат дивидент. Това обяви вчера концернът по време на извънреден конферентен разговор. През 1996 г. Apple отчете загуба в размер на 816 млн. долара. 

Плащането се равнява на 2,65 долара на акция за тримесечен дивидент и ще започне през четвъртото тримесечие на финансовата 2012 г., която започва на 1-и юли, предаде Ройтерс.

От началото на годината акциите на Apple са поскъпнали с 45 на сто. Голяма част от ръста се пада именно на очакванията, че компанията скоро ще започне да изплаща дивиденти. Към момента наличните 98 млрд. долара в касата на Apple са безпрецедентни за публична компания.

До този момент компанията действаше много резервирано по отношение на своите парични резерви. Те бяха ползвани за малки придобивания на фирми или за милиардни сделки, които обаче осигуряваха дългосрочно снабдяване с важни компоненти за устройствата.

Основателят на Apple Стив Джобс, който спаси компанията от фалит през деветдесетте години, се считаше за противник на плащането на дивиденти до смъртта си през септември 2011 г.

Наследникът на Джобс на поста главен изпълнителен директор Тим Кук подхранваше акционерите с надежди за дивидент от няколко месеца насам.

Вижте в галерията кои големи технологични компании изплащат дивиденти на акционерите си!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още