IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дойде ли време Apple да разпредели дивидент?

Днес ще стане ясно какво ще прави компанията с огромната сума от 98 млрд. долара пари в брой

10:26 | 19.03.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дойде ли време Apple да разпредели дивидент?

По всяка вероятност днес инвеститорите най-накрая ще получат отговор на един от най-горещите въпроси, обсъждани на Wall Street тази година – какво ще прави Apple с огромното количество кеш, който генерира, пише CNBC.

Със съобщение, разпространено в неделя, ръководството на Apple насрочи конферентен разговор за днес. Чрез него ще бъде обявен „резултатът от дискусиите, засягащи кешовия баланс на компанията“.

Очаква се производителят на iPhone и iPad да похарчи около 14 млрд. долара от наличните си към момента 98 млрд. долара за разпределянето на дивидент в порядъка на около 2,5% от печалбата на акция. На база цената на затваряне от петък това би се равнявало на 3,66 долара тримесечен, или на 14,65 долара годишен дивидент.

От началото на годината акциите на Apple са поскъпнали с 45 на сто. Голяма част от ръста се пада именно на очакванията, че компанията скоро ще започне да изплаща дивиденти. Към момента наличните 98 млрд. долара в касата на Apple са безпрецедентни за публична компания.

Сред вариантите за опериране с паричната наличност според някои анализатори има и други две възможности. Едната е да се прибегне до специален еднократен дивидент, а не да се разпределя типичния такъв – на тримесечие. Другата е да бъде обявена програма за обратно изкупуване на акции – подход, който е доста популярен сред компаниите от технологичния сектор.

Последният случай, когато се е очаквало решение с подобен магнитуд, е от 2004 година. Тогава ръководството на Microsoft взе решение да върне на инвеститорите 75 млрд. долара от печалбата на фирмата чрез увеличение на дивидента, обратно изкупуване и доста сериозно еднократно плащане.

След това решение акциите на Microsoft “замръзнаха“, като нямаше сериозни движения в цената им, тъй като много инвеститори сметнаха, че дружеството вече не попада в групата на компаниите на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още