IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple стабилно над границата от 500 млрд. долара капитализация

Компанията е оценена на годишния брутен вътрешен продукт на Швейцария

21:35 | 01.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Apple стабилно над границата от 500 млрд. долара капитализация

Технологичният концерн Apple влезе в ексклузивен клуб. „Компанията стана шестата в американската корпоративна история, която достига стойност на фондовия пазар от 500 млрд. долара“, заяви Джейсън Гьопферт, началник на агенцията за изследвания SentimenTrader.com.  Продължаването на ралито на Apple обаче е малко вероятно. Цените на акциите на останалите пет компании - Microsoft, General Electric, Cisco, Intel и ExxonMobil - са намалели значително в следващите седмици и месеци, след като са прескочили престижната граница, предава Ройтерс. 

Ако се наблюдава развитието на предшествениците, то възходът на Apple няма да е добра поличба за общия пазар, заявява Гьопферт. „Във всички случаи индексът S&P 500 в рамките на няколко дни ще надмине своя връх". Високата тежест на Apple в различните американски индекси обаче ще бъде свързана с риска, че общият пазар може да бъде повлечен надолу, ако акционерите решат да направят мащабно разпродаване.

В четвъртък акцията на Apple се повиши с още 1,1% до нова рекордна стойност от 548,21 долара. С това пазарната капитализация вече е почти 511 млрд. долара. Това съответства на годишния брутен вътрешен продукт на Швейцария. Производителят на iPhone и iPod е оценяван на борсата колкото гигантите на Dax Siemens, SAP, BASF, Daimler, Bayer, BMW и Allianz заедно.

Междувременно се появиха слухове, че компанията изпитва недостиг на доставките за новите екрани с по-висока разделителна способност. Това може да забави пазарния дебют на новата версия на iPad, пише сайтът DigiTimes. Очаква се новият таблет да бъде представен публично на специална пресконференция в Сан Франциско на 7 март.

По неофициална информация новите екрани за таблета се доставят от Sharp, LG и Samsung. Но също така източниците на DigiTimes твърдят, че "всички звена по веригата за доставки не са успели да засилят производството" на дисплеи с висока разделителна способност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 12 години
Не е балон в никакъв случай.За компания,която само за първото тримесечие на финансовата и година,което приключи на 31.12.2011 г. отчете приходи от 46.3 млрд.$(77% ръст) и нетна печалба от 13.06 млрд.$(118% ръст) и която към тази дата има в баланса си почти 100 млрд.$ кеш,това не само е съвсем нормална капитализация,но дори по-скоро може да се говори че е подценена.В момента акциите на Епъл се търгуват при P/E 15.5,което е горе долу средното ниво за целия индекс S&P.Балон беше това,което се случи през 1999-2000,когато току що стартиращи компании,стига да имаха.com в името си,получаваха изведнъж милиарди долари капитализация,акциите им скачаха със 100% за ден.Сега,ако може да се говори за някакъв балон,то той е по скоро при фирми от сорта на LinkedIn,Groupon,Zyngaи други от сорта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Прилича на много бързо надуващ се балон с форма на ябълка... дано не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Absurde
преди 12 години
Зле направен и бъгав iPad3 ili iPhone5 и ще се срути ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още