IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft представи Windows 8 Consumer Preview

Концернът ще се опита да навакса изоставането си на пазара на мобилни операционни системи

19:52 | 29.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стивън Синофски представя новата операционна система в Барселона. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стивън Синофски представя новата операционна система в Барселона. Снимка: Ройтерс

Windows 8 трябва да донесе обрата – със своята нова операционна система Microsoft най-сетне иска да направи скок към популярните таблети. И за първи път в историята на компанията концернът пуска системата и на процесори ARM, предава Ройтерс.

В продължения на десетилетия Microsoft поддържаше интензивни връзки с най-големия производител на чипове Intel, за чиято x86er архитектура бе оптимизиран Windows. ARM доминира обаче и днес растящата „орда“ от таблети и смартфони. Процесорите на ARM не са толкова пъргави, но затова пък ползват по-малко енергия, което е централен критерий при мобилното ползване.

Бета версия на софтуера вече е налична за тестване от днес от частни клиенти на английски, френски, немски, японски и китайски език.

Windows 8 Consumer Preview е следващият етап в процеса на разработване на операционната система, след обявяването на Windows 8 Developer Preview в края на миналата година, която бе изтеглена над 3 млн. пъти.

„С Windows 8 ние преоткрихме различните начини на взаимодействие на хората с техните персонални компютри и как всичко може да се превърне в едно естествено продължение на дадено устройство, независимо дали се използва Windows 8 таблет, лаптоп или all-in-one устройство”, каза Стивън Синофски, президент на Windows и Windows Live отдела в Майкрософт.

„Windows 8 Consumer Preview предлага безкомпромисен подход към начина, по който използвате вашия компютър”, посочва той.

Новият потребителски интерфейс Microsoft представи за първи път при своята мобилна операционна система Windows Phone. Тя трябва да предоставя по-лесен достъп до всички приложения и програми.

По време на събитието за представяне на Windows 8 Consumer Preview в Барселона, което бе посетено от партньори от Европа и целия свят, компанията представи някои ключови обновления в операционната система. След обявяването на Windows 8 Developer Preview през септември миналата година, чиято цел беше да даде възможност за преглед на платформата за програмиране, Windows 8 се е развила във всеки един аспект.

Windows 8 Consumer Preview отбелязва отварянето на Windows Store, който е пълен с нови и различни приложения в стил Metro, разработени от независими разработчици и Microsoft. В този период приложенията ще са налични за изпробване безплатно от потребителите. Windows Store ще предлага персонализирани препоръки, а Windows 8 ще предлага на потребителите възможността да прехвърлят приложенията и настройките си на различни компютри. Това прави лесно откриването и използването на нови приложения и едновременно с това дава страхотна възможност на разработчиците.

Windows 8 Consumer Preview предлага интеграция със съдържанието, от което потребителите се интересуват и получават през уеб услугите. Допълнителна регистрация с Майкрософт акаунт предлага достъп до функционалности, като възможност да се пренасят всички настройки, да се използва пространство за складиране на файлове в облака, да се работи с имейл, календар и контакти, както и свързване с широк кръг услуги.

На процъфтяващия пазар на таблети Microsoft ще работи по-тясно и с графичния специалист Nvidia, който в рамките на Mobile World Congress представи своя нов процесор Tegra 3. Чипът е базиран на ARM-архитектура с четири ядра. Пето ядро се полазва при необходимост за по-неангажираща дейност.

Преминаването на Microsoft и към архитектурата на ARM е добра стратегия според Бернхард Глайснер, директор на Nvidia за Европа. „Microsoft отпусна тъкмо навреме ръчната спирачка“, заяви Глайснер. На таблети с такава архитектура Windows можел да работи с дни, без устройството да бъде зареждано, защото „Windows не е убиец на ток“.

На конгреса в Барселона обаче доминира не Windows, а Android. Почти няма шанд, на който да не е изобразено зеленото роботче. Освен Apple и Google на пазара обаче определено има място и за трети голям играч, смята Глайснер. „А Microsoft има достатъчно добро приложение, за да се справи със задачата – Office пакетът“. Мегаселърите на Apple - iPhone и iPad, обаче намериха достатъчно публика и без офисния пакет на Microsoft, отчитат други експерти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още