IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia е пазарен лидер при смартфоните с Windows Phone

Финландците все още разполагат с високо ефективна дистрибуция и опит в световната търговия, смятат от Strategy Analytics

09:58 | 27.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Няколко разновидности на Lumia 800 с операционната система на Microsoft от сдредния клас.<em> Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Няколко разновидности на Lumia 800 с операционната система на Microsoft от сдредния клас. Снимка: Ройтерс 

Това звучи като балсам за душата за финландците – Nokia отново е пазарен лидер. Но само в малкия пазар на смартфоните с операционна система на Windows. С 33% пазарен дял Nokia тук стана най-голям производител практически само за едно тримесечие и измести тайванската HTC на второто място, предаде Ройтерс.

В абсолютни числа статистиката изглежда още по-скромна: само 2,7 млн. смартфона с Windows Phone 7 са били продадени според анализите на Boston Massachusetts през четвъртото тримесечие. От тях 900 000 са били с марката Nokia. За сравнение през същото тримесечие са били продадени 37 млн. броя iPhone.

Все пак след труден старт темповете на растеж на телефоните с операционната система на Microsoft сега са значителни, увеличението е с 36% спрямо предходното тримесечие, където Nokia все още бе на нула. „Разширено продуктово портфолио, по-силно присъствие в търговията и масивното присъствие на пазара в Европа и Азия са задвижили растежа", анализира на Нийл Маустън от компанията Strategy Analytics.

Тук става ясно защо по принцип Nokia все още е много по-опасен конкурент за Apple от Google, пише анализаторската компания. Много от партньорите на Google, като HTC и много неизвестни азиатски доставчици, нямат глобални стратегически продажбени и маркетингови дейности. Nokia обаче все още разполага с високо ефективна дистрибуция, опит в световната търговия и глобалната логистика. Липсват само правилните продукти.

С Lumia 710 и 800 на пазара се появиха два конкурентни модела от средния клас. Lumia 900 бе представен като топ модел на изложението CES през януари и се очаква на пазара през втората половина на годината. В Барселона се очаква да бъде представена и Nokia 610 – модел от ниския клас смартфони.

Според вицепрезидента в бизнес и маркетинг отдела на Microsoft Ахим Берг може да се очакват нови спецификации, които ще позволят на производителите да предоставят устройства с много добра технология на „агресивни цени“.

Според пазарните слухове 610 ще се появи с Windows Phone 8, наследник на актуалната 7.5. Според блога Unwiredreview.com скоро ще бъде представен и наследник на актуалния модел Lumia 710, който ще се казва Lumia 719.

Но пътят към успеха е доста дълъг. Експертът от  Strategy Analytics Маустън Mawston подчертава: „Nokia е доста далече от върха!“

Но Microsoft няма да се откаже, а Nokia е предпочитан партньор. За двата партньора това ще бъде успех в дългосрочен план. Целта е да бъде погребан бившият трети на пазара – BlackBerry.

Неговият производител RIM преживя драматичен спад в пазарния дял заради погрешни стратегически решения и пазарни оценки. Вместо, с всички произтичащи от това последствия, да подмени поостарялото портфолио от смартфони Blackberry, цялата енергия беше инвестирана в продукт, който никой във фирмата не разбира – таблета Playbook. В първата си версия той се провали, а сега на пазара има подобрен софтуер, който се е преборил с повечето грешки. Но и самият хардуер вече е на година, а технологичният свят чака с нетърпение iPad3.

Като последствие от погрешното планиране моделите с новата операционна система Blackberry 10 няма да се появят на пазара преди третото тримесечие. Световният пазарен дял падна от над 20% на 10%. Тъкмо тогава е времето, в което Microsoft и Nokia трябва да дръпнат, за да се наложат като сериозен конкурент след това по време на Коледното пазаруване. Ако обаче RIM отново набере скорост, Windows Mobile няма да има големи шансове.

До тогава обаче Nokia ще трябва да запази жив бизнеса си с така наречените „Featurephones“ - обикновени мобилни телефони в начинаещия клас. Именно тук се печели големия обем пари, които трябва да финансират началото на бизнеса със смартфоните. Цели три устройства с простата, но стабилна операционна система Serie 40, се очаква да бъдат представени днес в Барселона. Дори добрата стара Symbian очевидно все още не е съвсем мъртва.

Моделът от горния ценови клас N8 ще получи наследник с по-голям дисплей. Той ще работи с Nokia Belle, преработена версия на операционната система Symbian 3. Belle вече е на разположение за актуализиране на информацията за редица нови модели на Nokia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още