IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М-Тел със спад на приходи и печалба

Компанията не очаква подобрение през 2012 г. и намалява инвестициите с до 15%

15:40 | 23.02.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
М-Тел със спад на приходи и печалба

270% е ръстът в продажбите на таблети, а закупените стикове за мобилен интернет са със 75% повече, в сравнение с броя им през 2010 година. Клиентите на фиксиран броудбанд се увеличават с 35% през 2011 година спрямо предходната година, а тези, ползващи цифрова телевизия, нарастват със 179%.

Наблюдава се значително повишение от 213% на абонатите, възползвали се от пакети от две, три или четири комбинирани услуги. Точно в това направление компанията вижда потенциал за растеж. „Не можем повече да намаляваме крайните цени за потребителите. Но можем да предложим на клиентите си повече услуги за същата или малко по-висока цена“, заяви Петров.

Външни фактори оказаха влияние върху бизнеса и доведоха до нетна загуба в размер на 252,8 млн. евро за Telekom Austria след нетна печалба от 195,2 млн. евро през 2010 година.

„Неблагоприятното макроикономическо развитие във всички страни и негативното влияние от обезценяването на валутата в Беларус изправят Telekom Austria Group пред безпрецедентни предизвикателства, които са причина за нетната загуба, която групата отчита през 2011 година. Освен това, съкращенията на служителите, целящи в бъдеще оптимизация на разходите в Австрия, водят до преструктуриране, възлизащо на 233,7 млн. евро, което значително натоварва резултатите ни през изминалата отчетна година“, отбеляза във Виена главният изпълнителен директор на Telekom Austria Group Ханес Аметсрайтер. 

През отчетната година концернът отчита общи приходи от 4,454 млрд. евро. По-ниските приходи от Австрия, България, Беларус и Хърватия не са напълно компенсирани от благоприятното  развитие в сегмента "Допълнителни пазари" – Словения, Сърбия, Македония, Лихтенщайн.

Сравнимата EBITDA (като изключим негативния ефект от преструктурирането и разходите за преоценка) намалява със 7,2 на сто до 1,5 млрд. евро. Спадът на печалбите в австрийските и хърватски сегменти е частично компенсиран от стриктното управление на разходите.

Въпреки успешното представяне на беларуския пазар приходите намаляват заради обезценяването на местната валута. В Беларус местната валута се обезцени с 63 на сто през годината, като инфлацията се увеличи със 108%. Към беларуския сегмент през 2011 година се прилага Международния счетоводен стандарт 29 за финансово отчитане в свръхинфлационни икономики.

Очаква се и през настоящата година във всички най-важните пазари на Централна и Източна Европа на Telekom Austria Group предизвикателствата на икономическа среда да продължат. Освен това, регулаторни мерки, като например намаляване на роуминг тарифите и на националните и международни цените за терминиране на мобилни услуги, ще продължат да имат отрицателно въздействие върху бизнес резултатите на групата и през 2012 година.

За цялата 2012 година управителният съвет на Telekom Austria Group очаква общите приходи да възлязат на приблизително 4,4 млрд. евро и сравнимата EBITDA приблизително на 1,5 милиарда евро. Капиталовите разходи се очаква да възлязат на 0,75 милиарда евро. Оперативният свободен паричен поток ще остане основен приоритет на групата и се очаква той да възлезе на приблизително 0,75 милиарда евро през 2012 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
Искам да направя първия в Пловдив - безплатно. Задължен съм на града, 6 години съм живял и работил в него.Защо е нужен подобен курс? Оказва се, че нямаме никаква истинска теоретическа подготовка срещу агресивния свят, който ни заобикаля. А той е станал прекалено агресивен, някои умишлено го правят такъв. Съдейки по това колко съсипани хора виждам по улицата и какви мощни енергийни потоци засичам, съм категоричен, че срещу нашата страна и народ свръхсилите си правят жестоки експерименти, психотроничната и информационната войни са в ход. Отделно тайни общества и държави са в жесток кръстоносен поход срещу България. Защо? С каква цел го правят? На тях им трябва територията, земята ни, но без нас. Знаят какво богатство има тук и искат изтребването ни. САЩ, които са извършили едни от най-жестоките кръвопролития в историята, в момента продължават да действат подмолно, с всевъзможни високи технологии, психотронни генератори, включително със зловещата им оръжейна система HAARP.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
Не можем повече да намаляваме крайните цени за потребителите. Но можем да предложим на клиентите си повече услуги за същата или малко по-висока цена, заяви Петров.колко странно изказване. в австрия предлагат 1000 минути към всички мрежи за 10 евро, а тук за 30 евро. явно задачата поставена от майката е да се избият загубите в беларус с надути цени в ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
mrvip
преди 12 години
Всяка година се впечатлявам от EBITDA на мобилните ни оператори, обикновено над 50% от приходите. Не знам да има друг такъв сектор в икономиката ни. Определено конкуренцията нещо куца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Печалбата им е значително счетоводно намалена. При над 500 млн. приходи разходите им са за инвестиции т.е. придобивания като Мегалан. А те ще доведат до бъдещи по-високи печалби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
браво браво но са акомулирали едни милиярди така че няма да са зле ццц
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
gelkata15
преди 12 години
И на мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Колко ми е мъчно за мтел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още