IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив в печалбата на Hewlett-Packard

Приходите спадат със 7%, печалбата – с цели 44%, а прогнозите не са по-добри

13:10 | 23.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Hewlett-Packard отчита спад на печалбите в почти всички направления. Снимка: Getty Images</p>

Hewlett-Packard отчита спад на печалбите в почти всички направления. Снимка: Getty Images

Втората основна област за преустройство в концерна е бизнесът с принтери и изображения, който през последните 15 години беше истинска машина за пари. Благодарение на него предшествениците на Уитман Марк Хърд, Карли Фиорина и Лео Апотекер можеха да заглаждат своите лоши решения и грешки в други области и да финансират милиардни придобивания.

Продажбата на мастило, касети за принтери и хартия се грижеше за високи маржове и силни продажби, но от края на 2010 г. и този бизнес пое драматично надолу.

Ако през първото тримесечие на 2011 г. оперативният марж е бил в размер на 17%, то през отминалото тримесечие е бил едва 7,4%. През последните три месеца са били продадени с 5% по-малко принтери за корпоративни клиенти и с 15% по-малко принтери за домакинствата. Оперативната печалба е спаднала от 1,12 млрд. долара през предходната година на 761 млн. долара, а подобрение засега не се вижда.

Незадоволително е положението и в сектора на услугите, който отчита скромен ръст от 1%. Затова и продължения на договори са били сключвани при по-неизгодни условия, заяви Уитман в разговора си с анализаторите и увери, че санирането на отдела ще продължи.

Оптично по-добре изглежда софтуерът. Поделението отчита ръст от 30%. Тук обаче трябва да се отчете и придобиването на британската компания Autonomy Software, което бе извършено от предшественика Лео Апотекер.

Задълженията по тази сделка за 10 млрд. долара връзват ръцете на Уитман по отношение на реорганизацията. Тя има намерение да инвестира по-засилено в развойна дейност, да реорганизира продажбите и да оптимира мрежата на доставки. Но преди това трябва „да се обуздаят разходите“, заявява тя.

Наличните средства в отдела в края на тримесечието са били в размер на 8 млрд. долара, а преди година са били 9,9 млрд. долара.

В дългосрочен план се очаква нови бизнеси да подсигурят ръста. „Намираме се в етап, в който предоставянето на IT услуги и бизнес моделите се променят изцяло. Трябва да използваме новите шансове“. Като такива Уитман разбира засилени инвестиции в интернет базирани услуги („облачни услуги“), в софтуер за сигурност и услуги и информационен мениджмънт за големи клиенти.

Анализатори като Шоу Ву от Sterne Agee & Leach Inc. са по-скоро оптимисти. „Тя стабилизира бизнеса, намали складовите наличности и постави фокус върху разходите“, заяви Ву пред Bloomberg TV. „Това са първите признаци за промяна“. Същевременно обаче предупреждава: „Много зависи и от Microsoft и Intel. Те наистина трябва да пуснат много добра Windows 8 на пазара“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още