IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на Alibaba с 42% скок заради планове за отписване от борсата

Компанията ще се фокусира върху подобрение на услугите си, а не върху ръст на приходи и печалби

17:08 | 22.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Alibaba с 42% скок заради планове за отписване от борсата

Пазарната капитализация на Alibaba.com се изстреля с 42% след новината, че мажоритарният собственик иска да си върне пълния контрол върху компанията и да я свали от търговия на борсата, пише ВВС.

Разходът, който се планира от Alibaba Group за операцията е 2,4 млрд. долара. Това означава, че останалите акционери в най-голямата бизнес търговска мрежа в Китай ще получат премия от над 46% спрямо цената на акциите си преди новината.

От 9 февруари до днес акциите на Alibaba.com бяха спрени от търговия и с тях нямаше сделки на борсата в Хонконг. Последната цена преди спирането бе 9,25 долара за брой, а днес сесията приключи с ръст от 42,7% до 13,20 долара за акция.

На фона на желанието да свалят компанията от борсата, собствениците от Alibaba Group продължават опитите си да изкупят дела, който е собственост на американската компания Yahoo. Той възлиза на 43% от капитала на Alibaba.com.

“Свалянето от борсата ще позволи на компанията да взима дългосрочни решения, които са в най-голям интерес за нашите клиенти и които няма да бъдат натоварени с натиска, произтичащ от това, че компанията е публична“, заявява председателят на борда на директорите на Alibaba Group Джак Ма.

През последните месеци Alibaba.com пренасочва стратегията си към подобряване на продуктите си и обслужването от страна на съществуващата мрежа от доставчици. Така фокусът вече не е върху привличането на нови и нови доставчици, благодарение на които компанията имаше стабилен ръст през последните години.

„Новата стратегия може да се отрази негативно на ръста на приходите и да ограничи печалбите в обозримо бъдеще“, обявиха от Alibaba Group чрез борсата в Хонконг.

Това пренасочване идва след като репутацията на Alibaba.com бе поразклатена след данни за случаи на измамени купувачи от страна на фалшиви продавачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още