IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция намалява пенсии и заплати

Плановете за намаляване на разходите стават по-конкретни, МВФ може да участва с 13 млрд. евро в новия спасителен план

09:39 | 18.02.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Гърция намалява пенсии и заплати

Гърция има намерение да намали изплащаните от хазната пенсии, за да постигне изисканите от Еврогрупата допълнителни спестявания на разходите в размер на 325 млн. евро през тази година, предаде AFP.

Пенсии, които са по-високи от 1300 евро на месец, ще бъдат намалени с 12%, цитира агенцията запознати източници от министерството на труда в Атина. Те вече бяха намалени през 2010 г. с 10%.

Допълнителните пенсии от над 200 евро месечно също ще бъдат намалени.

Още намаления ще бъдат за сметка на бюджета за отбрана. Анонимен източник от гръцкото правителство заяви, че 100 млн. евро ще бъдат спестени от намаляването на оперативните разходи за министерството на отбраната, а 90 млн. - от по-ранното намаляване на заплатите в държавния сектор.

От тези мерки Гърция се надява да спести 400 млн. евро, тоест повече от изискваните 325 млн. евро.

Следващото заседание на Еврогрупата за Гърция е насрочено за понеделник. Очаква се тогава да бъде одобрен спасителният заем от 130 млрд. евро, без който Атина може да изпадне в неплатежоспособност. Друга предпоставка за отпускането на заема е частните кредитори да се откажат от вземания за общо 100 млрд. евро.

Междувременно стана ясно, че Международният валутен фонд обмисля да участва с 13 млрд. евро в новия спасителен план за Гърция.

„Още не е взето решение за размера на участието на МВФ, но фондът се ориентира към тази сума", съобщава Wall Street Journal в статия от Брюксел, позовавайки се на запознати с въпроса.

През май 2010 г. МВФ отпусна заем от 30 милиарда евро на Атина в рамките на международен спасителен план от 110 млрд. евро. Този план обаче не бе достатъчен за възстановяване на гръцката икономика, която изпадна в тежка рецесия и взриви държавния дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Възможно е да има изплащане ако продължава всяка болежка да се лекува с билкита "печатаща машина" и "вливане на ликвидност".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
dobribozhilov
преди 12 години
Фалитът на Гърция очевидно ще стане до дни, след като МВФ обяви, че ще участва със символичните 13 милиарда евро, т.е. с 10% от помощта. При предния заем от 110 милиарда евро, МВФ даде 30 милиарда, т.е. над 25%. Така сега едни 15% изчезват, а това са към 19 милиарда евро. Страните от евро-зоната и без това са раздвоени и колебливи, и сега като разберат, че трябва да дават още и тия пари, съвсем ще се разколебаят. Отделно, някъде във въздуха висят едни други 15 милиарда евро, които не достигат, доколкото беше изчислено, че нужната помощ трябва да е 145 милиарда, а не 130 милиарда. Сега с отдръпването на МВФ, ще излезе че някъде се губят 34 милиарда евро, за които просто никой в евро-зоната не е имал план да ги дава. Допускам, че ходът на МВФ (управляван от французойка) е средството да се вкара Гърция във фалита. МВФ не може да бъде упрекнат, че не дава, колкото му искат. МВФ по принцип дава по-малко отколкото му иската - това е негова практика. С фактическото оттегляне на МВФ от равностойна роля в спасяването на Гърция и превръщането му в миноритарен инвеститор, се предопределя пълен провал на самия спасителен план. Сега страните от еврозоната имат оправдание защо и те няма да дадат - защото просто без частта на МВФ планът няма да сработи. Случващото се е някакъв по-мек еквивалент на оттеглянето на МВФ от спасяването на Аржентина. Тогава МВФ просто си вдигна шапката и си тръгна. Сега прави същото, но на 60%. Т.е. драстично намалява участието си, което е вид частично оттегляне. Когато МВФ се оттегли от закъсала държава, тя обикновено фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
"Едва ли някой може реално да си представи какво ще стане, ако бъдат задействани CDS. Дали ще има средства за пълното им изплащане?"Ако това е така (вероятно да), то тогава на преден план излиза въпроса оправдано ли е въобще съществуването на инструмент като CDS?! Аз казвам - НЕ! Както и с повечето застраховки (от всякакъв род и характер) в днешно време, нещата са доведени до абсурдни крайности и застраховането започва повече да пречи отколкото да помага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
rover
преди 12 години
По-долният ми пост е копипейст от ReporterGR. Сигурен съм, че цялата тази история с Гърция, няма да свърши добре. Частните кредитори са поредния препъни-камък. А ако ги натиснат, както се говореше със 70 процента отписване? Едва ли някой може реално да си представи какво ще стане, ако бъдат задействани CDS. Дали ще има средства за пълното им изплащане?Е, неизбежното не може да бъде отлагано до безкрайност. Скоро ще видим всички отговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
rover
преди 12 години
В нито една гръцка медия не е цитирана новината на агенция Блумбърг, че Атина се подготвя да задължи частните си кредитори да отпишат дълга й. Агенцията твърди, че екипът на Лукас Пападимос подготвя законопроект, с който да измени условията на издаването на гръцките държавни ценни книжа. Блумбърг се позовава на анонимен правителствен източник и очаква новият законопроект да влезе в парламента в следващите дни. Става дума за задействането на клаузата за колективно действие, с която всички частни кредитори на Гърция ще се задължат да отпишат доброволно 50 на сто от номиналната стойност на облигациите, които притежават. Официално процедурата PSI трябваше да бъде обявена днес, но това не стана. Вместо това дойде другата новина, че Гърция де факто ще задължи кредиторите си да опростят дълга й. Или иначе казано, ще им каже, че не може да плати дълга си. Това означава стартиране на процедурата по гръцкия фалит. Агенциите за кредитен рейтинг са единодушни, че ако това се случи, Гърция ще бъде поставена в категорията временен или частичен фалит и ще бъде задействано изплащането на застраховките срещу фалит CDS
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
msimov
преди 12 години
Още ще се намаляват, докато не стане там по-зле и от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още