IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ одобриха сделката между Google и Motorola

Google успя да убеди антимонополните органи от двете страни на океана и прави решителна стъпка в битката срещу Apple

11:23 | 14.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС и САЩ одобриха сделката между Google и Motorola

Технологичните компании като Apple и Samsung водят ожесточени битки по отношение на патентите и се обръщат към съда с все по-сериозни искове за нарушени авторски права срещу съперниците си. Пионерът в мобилната телефония Motorola държи хиляди патенти - включително и много, които се считат за съществени за изпълнението на безжични стандарти, като например UMTS. Подобни патенти Motorola използва наскоро в патентната си война с Apple.

Преди няколко седмици конкурентът дори трябваше да преустанови онлайн продажбата на някои модели на iPhone и iPad в Германия, защото Motorola искаше да приложи решение на районен съд от Манхайм. Върховният областен съд в Карлсруе обае засега отмени спирането на продажбите. Oracle също обвинява Google – за момента искът е за 6 млрд. долара.

В своя анализ Европейската комисия разгледа от една страна въпроса дали Google ще ограничи след придобиването на Motorola достъпа на други производители на смартфони до Android. Тъй като услугите на Google като цяло се възползват от разширяването на платформата Android, разследващите считат това за много малко вероятно. Особено след като пазарният дял на Motorola е много по-малък от този на Samsung или HTC.

На второ място, комисията не смята, че Google може да достигне с Motorola преференциално третиране на патентите си. Google потвърди след решението на ЕК в корпоративния си блог, че придобиването на Motorola ще даде на Android тласък и ще доведе до повече конкуренция. Сливането трябва да бъде изпълнено по план. Въпреки това все още се очакват и други решения.

Преди придобиването на Motorola Google напразно се опита да си осигури патентите на фалиралата канадска компания Nortel Networks. Победителят бе консорциум от лидерите в индустрията под ръководството на Apple, който в понеделник получи разрешението на САЩ за закупуване на патентите на Nortel. Групата включва също Microsoft, Sony, Ericsson и производителя на BlackBerry Research In Motion. 

За основополоагащи патенти, които се класифицират от международни организации като имащи съществено значение за изпълнението на стандартите, които сега се прилагат, има специални правила. Условията, при които такива патенти трябва да бъдат лицензирани, са известни с акронима Frand - Fair, Reasonable and Non-Discriminatory (справедливи, разумни и недискриминационни). На практика обаче винаги има спорове за всеки отделен случай.

Европейската комисия вече започна разследване срещу Samsung, тъй като корейската компания използва в своята правна битка с Apple и патенти, които принадлежат към ядрото на стандартите. Google наскоро заяви изрично, че компанията няма да ограничи достъпа до патенти на Motorola. Информационният гигант смятал да използва новопридобитите патенти основно за своя защита, а не за нападения срещу своите конкуренти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още