IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия взема мерки срещу абонатите на Twitter

Щатът Гояс иска разрешение от съда да блокира акаунти на потребители, които предупреждават за радари по пътищата

18:29 | 07.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилия взема мерки срещу абонатите на Twitter

Планираното въвеждане на регионални филтри на платформата за микроблогинг Twitter вече дава първи резултати.

Прокуратурата на щата Гояс е подала молба за блокиране на Twitter съобщения, които показват например „капани“ на радари по пътищата. Гояс ще иска в бъдеще да може да деактивира акаунти на потребители в Twitter, които предупреждават за местонахождението на радарите на местната пътна полиция, пише бразилският всекидневник Estadão.

Според публикацията местните власти се опасяват, че предупрежденията за радари и пътни знаци чрез Twitter са в ущърб на безопасността на населението, тъй като полицията не може да си върши съвестно задълженията. С контролите броят на катастрофите е спаднал чувствително, а освен това нарушителите избягвали наказания и глоби. Ако заявлението за предварително разпореждане бъде уважено, потребителите са заплашени от глоби до 500 000 реала (над 220 000 евро) на ден.

@RadarBlitzGo с почти 12 000 последователи е свалил предупрежденията по собствена инициатива. Други абонати като @LeiSecaRJ от щата Рио де Женейро обаче се ядосват публично на заплашващата ги блокада.

В края на януари Twitter обяви, че ще замени глобалния си филтър чрез регионални, ако бъде принудена да направи това по юридически причини. „Докато разширяваме присъствието на социалната мрежа в глобален мащаб, в част от държавите, където навлизаме, свободата на словото се възприема по различен от нашия начин. Понякога толкова различен, че е невъзможно да съществуваме там, ако не се съобразим с това“, пише в становището на Twitter.

„Има и страни с подобни на нашите ценности, но те пък имат своите исторически и културни различия, които отново налагат ограничаване на част от споделяната информация. Пример за това са Франция и Германия, които забраняват пронацистките агитации."

Самото обявяване предизвика същински поток от туитове, които обвиняват платформата в цензура. Блогърите вече заявиха в един глас, че интернет и социалните мрежи са „отворени платформи“, където всеки може да изкаже собственото си мнение и становище и именно това ги прави толкова привлекателни за обществото.

Много от блогърите виждат връзка с инвестицията от 300 млн. долара на принца на Саудитска Арабия Ал-Уалид бин Талал, който придобива почти 4% от платформата. Други предполагат, че Twitter опипва почвата за навлизане на китайския пазар, където доброволно ще се подложи на държавна цензура. Това би била решителна крачка напред в разширяване на пазарните й позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още