IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Motorola иска 2,25% от приходите на Apple от мобилни устройства с неин патент

Компанията от Купертино намира исканата цена за прекомерно висока и ще доказва това чрез договори на Motorola с други компании

13:42 | 06.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Motorola иска 2,25% от приходите на Apple от мобилни устройства с неин патент

Motorola Mobility очевидно изразява готовност да преустанови патентната си война срещу Apple. В замяна на това обаче компанията иска лицензни такси в размер на 2,25% от приходите на Apple от устройства, ползващи патента на Motorola за мобилна телефония, пише експертът по патентно право Флориан Мюлер, като се позовава на писмо на адвокатите.

Apple намира обаче тези искания за прекомерни. Според Мюлер компанията от Купертино ще се опита да докаже, че тази цена не съответства на т. нар. fair, reasonable, and non-discriminatory terms (споразумението FRAND за "справедливи, разумни и недискриминационни условия).

За да постигне това Apple по настояване на съда, е поискала информация от други производители на мобилни телефони като Nokia, HTC, LG и Ericsson. Те трябва да разкрият при какви условия Motorola им позволява да използват нейната интелектуална собственост. Ако тези такси са значително по-ниски, Apple може да използва тази информация, за да убеди германските съдилища, че претенциите на Motorola към Apple са непропорционални.

В хода на изследванията си Мюлер е научил и за три други съдебни дела на Motorola срещу Apple, за които досега не се знаеше нищо. В съдебен процес в Дюселдорф делото е за същите три патента, които се разглеждат и от съда в Манхайм. Важно е да се отбележи, че съдебните дела не са директно срещу Apple Inc., а срещу Apple Retail Germany GmbH, която оперира на германските магазини. На какъв етап в момента се намират процесите засега не е ясно.

В края на миналата седмица Apple свали iPhone 4, 3G и 3G, както и всички модели с UMTSна IPAD временно от онлайн магазина си в Германия в отговор на решение на съда в Манхайм в полза на Motorola. От събота обаче всички продукти отново може да се поръчат и купят онлайн, след като Apple обжалва решението. 

Всичко за патентните войни четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
ох малеей.. ябълката май много ще страдат, че започнаха патентова война. Общо взета за тях следва наклона надолу, както нокиа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още