IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подписаха нови договори за спътници и апаратура за Galileo за 300 млн. евро

ЕК гарантира, че навигационната система на Европа ще влезе в действие през 2014 г.

17:27 | 02.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Досега спътниците Galileo се изстрелваха по двойки с руската ракета &bdquo;Съюз&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Досега спътниците Galileo се изстрелваха по двойки с руската ракета „Съюз". Снимка: Ройтерс

Днес в Лондон бяха подписани още три договора за доставка на спътници и ракети носители за изграждащата се навигационната система на Европа Galileo, съобщиха от Европейската комисия.

Единият договор е с германското дружество OHB System AG за 8 спътника на обща стойност около 250 млн. евро.

Вторият договор е подписан с френската Arianespace за опция за правото да бъдат извършени до три изстрелвания с помощта на „Ариана 5“ срещу заплащането на 30 млн. евро. 

Третият договор, на стойност около 30 млн. евро, e подписан с френското дружество Astrium SAS, за да се създаде възможност с всяко изстрелване на ракетата носител „Ариана 5“ в орбита да бъдат извеждани по 4 спътника „Галилео“. 

Понастоящем спътниците Galileo се изстрелват по двойки с руската ракета „Съюз“. Комисията имаше възможност да ускори процеса благодарение на изключителната конкурентоспособност на направеното от изпълнителя предложение и увеличаването на броя на спътниците, които ще бъдат изстреляни в орбита до 2014 г., коментират от комисията.

Оттам отбелязват, че предоставянето чрез „Галилео“ на подобрени услуги за спътникова навигация за гражданите върви по план и системата ще влезе в действие през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още