IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook предава документите си за IPO-то в сряда

Според WSJ предлагането ще се управлява от Morgan Stanley, но Goldman Sachs също ще бъде тясно ангажиран

20:55 | 27.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook предава документите си за  IPO-то в сряда

Дългоочакваното технологично IPO на година, а може би и на десетилетието, ще се случи съвсем скоро.

Facebook ще подаде документите си за първичното си публично предлагане в сряда, пише Wall Street Journal.

Детайлите по сделката са оскъдни, а източниците на WSJ – анонимни.  Но вестникът има опит при предаването на такива новини, който е трудно да бъде оспорен.

Според медийни публикации най-голямата в света социална мрежа Facebook е преустановила частната търговия със свои акции от сряда за три дни. Това е белег, че скоро ще се състои първичното публично предлагане на компанията. Продажби и покупки са възможни и в момента, но няма да се обработват от ангажираната от Facebook кантора Fenwick & West между 25-и и 27-и януари.

Подаването би могло да оцени компанията на 100 млрд. долара, пише вестникът, което е точно според очакванията на анализаторите. Ако очакванията се сбъднат, това ще е най-голямото технологично IPO в историята, осигурявайки 10 млрд. долара на социалната мрежа. Досегашият рекорд в бранша се държи от германската компания Infineon, която набра 5,9 млрд. долара през 2000 г. Колкото и голямо да беше IPO-то на Google през 2005 г., то донесе на компанията по-малко от 2 млрд. долара.

WSJ пише още, че финансовият гигант от Wall Street Morgan Stanley ще управлява предлагането, а Goldman Sachs също ще бъде тясно ангажиран.

Основателят на компанията и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг неколкократно заяви, че е срещу прибързано IPO. Подобно на много основатели и той изпитва основателен страх от загуба на служители, които искат да превърнат възможно най-бързо акциите си в пари за текущи проекти. От друга страна перспективите за IPO са един лесен начин да се мотивират служителите, като им се предлагат потенциално ценни възможности. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още