IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционните банки в битка за IPO-то на Facebook

Според Wall Street Journal с най-големи шансове да поеме борсовия дебют на социалната мрежа е Morgan Stanley

16:13 | 26.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Morgan Stanley може да спечели не само пари, но и престиж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Morgan Stanley може да спечели не само пари, но и престиж. Снимка: Ройтерс

Когато миналата година онлайн радиостанцията Pandora поиска да се появи на фондовия пазар, за посредничеството в конкуренция влязоха и инвестиционните банкери от Morgan Stanley.

Членовете на екипа, отговарящ за технологични компании, носеха при представянето си тениски под якетата си с любимите си групи, с които са отбелязали профилите си в Pandora. Имаше тениски на Rolling Stones и Black Sabbath.

Банкерите, водени от Майкъл Граймс, технологичен специалист в инвестиционната банка, убедиха Pandora в кооперативното сътрудничество - и получиха задачата, пише в анализ Wall Street Journal.

Днес Morgan Stanley гони много по-голям трофей: борсовият дебют на Facebook може да набере до 10 млрд. долара и да се превърне в едно от най-големите IPO-та в аналите на САЩ. 

В последно време Morgan Stanley и Goldman Sachs са считани като основни претенденти за сделката с Facebook. Goldman дори бе считан за фаворит, след като банката помогна на Facebook при предборсовата търговия на акции. Тъй като банката обаче се провали и доста американски инвеститори останаха извън сделката, сега изглежда Morgan Stanley води надпреварата, твърдят запознати с въпроса хора. Morgan Stanley и Goldman Sachs отказват коментар.

Само през миналата година експертите от технологичния отдел в Morgan Stanley са изкарали на борсата половината от общо 23 интренет компании, станали публични през 12-те месеца. Така в това отношение Morgan Stanley стана лидер. Със 115 млн. долара постъпления от публични предлагания в технологичния сектор Morgan Stanley има двойно повече приходи от най-големия си конкурент по приходи Deutsche Bank.

Браншови анализатори очакват, че социалната мрежа ще направи скоро дебюта си. Затова и банкерите дебнат за възлагането на поръчката. Най-важната задача на инвестиционните банки е да намерят инвеститори за новите акции и да определят номинална цена. Само поръчката на Facebook може да донесе в касата на обслужващата банка 220 млн. долара. Познавачи на пазара очакват, че Facebook може да понижи малко тази цена, защото сделката се счита за истински мечтан трофей.

Последна актуализация: 15:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
ще лапнат едни милиарди така от небето.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още