IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е най-бързо растящият пазар на Visa през 2011 г. с ръст от 33%

Компанията избра София за представяне на резултатите си за миналата година, която е била най-силната за последното десетилетие

13:32 | 25.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
България е най-бързо растящият пазар на Visa през 2011 г. с ръст от 33%

Както обемът на изхарчените средства, така и броят на транзакциите, извършени с дебитни карти Visa на мястото на покупката продължават силния си ръст и отбелязват 16% увеличение за период от една година. Почти 80% от всички изхарчени средства с Visa са направени с дебитни карти. Същата ситуация се наблюдава и в България, където дебитните карти Visa отбелязват ръст на изхарчените средства на мястото на покупката от 38% и увеличение в броя на транзакциите на мястото на покупката от 47%.

Visa Европа е обработила почти по 1 млрд. транзакции на месец през 2011 година, което е увеличение на броя на транзакциите от 19% за една година. Общият брой на обработените транзакции достигна 11,8 млрд. за 2011 година. Този ръст направи необходимо инвестирането в нов център за данни, който е с два пъти по-голям капацитет от сегашния основен център за обработка на транзакциите. Разширените възможности ще позволят на Visa Европа да поеме очаквания бъдещ ръст по отношение на обработката на транзакциите, включително развитието на електронната търговия и мобилните разплащания.

Според Пери 22% от всички плащания с Visa са станали в интернет.

„Очакваме този ръст на електронните разплащания да продължи и през 2012 година, когато ще пуснем услуги за мобилни  разплащания, както и нашия дигитален портфейл. Промяната ще е толкова значителна, че според нашите прогнози до 2020 г. повече от половината от всички транзакции с карти Visa в Европа ще се извършват с помощта на мобилно устройство“, твърди мениджърът.

Той не пропусна да отчете, че измамите с карти Visa в Европа са достигнали най-ниските си нива в историята през 2011 година. Съотношението на извършени измами спрямо направени плащания отбелязва спад от 27% и в момента е 0,038%, което означава, че измамите сега съставляват по-малко от четири евро цента на всеки 100 евро, похарчени в Европа.

Голяма част от тази тенденция на спад в измамите при плащане с карта на мястото на покупката се дължи на въвеждането на EMV чип технологията. Над 75% от всички карти Visa, издадени в Европа, са снабдени с чип. От друга страна, увеличението на броя на банките-членове и търговците, които предлагат услугата Verified by Visa и услугите за оценяване на риска в реално време допринасят за намаляване на измамите при разплащания в интернет.

През октомври 2011 г. Visa пусна първите услуги за известия и мобилни разплащания от човек на човек, а банките-членове са издали 30 млн. безконтактни карти Visa. За да подпомогне изпълнението на стратегията си „Бъдещето на разплащанията“ компанията направи и ключови инвестиции в компаниите Monitise и Beyond Analysis. През октомври Visa Европа обяви своята стратегическа инвестиция в размер на 24,7 млн. паунда в Monitise plc. Компанията работи в сферата на технологиите и осигурява мобилно банкиране, разплащания и информационни мрежи за търговия в целия свят.

За следващата година компанията очаква броят на безконтактните карти в Европа да достигне 50 млн. и на пазара да излязат първите мобилни телефони, които позволяват осъществяването на плащания на мястото на покупката. Visa Европа също планира да пусне нова услуга „дигитален портфейл“, предназначен за електронната търговия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още