IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на IBM с лекота би прогнозите

Компанията записва 4% ръст на печалбата си, повишава прогнозата си за 2012 година

00:40 | 20.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Печалбата на IBM с лекота би прогнозите

Американската компания IBM с лекота надмина прогнозите за резултатите си през четвъртото тримесечие на 2011 година. За това са допринесли по-високите приходи от продажби на софтуер и услуги, пише АР.

Печалбата на IBM за периода е 5,49 млрд. евро, или 4,62 долара на акция. Това представлява ръст от 4 на сто спрямо постигнатите за същия период на миналата година 5,26 млрд. долара, или 4,25 долара на акция.

При премахването на еднократните ефекти печалбата на акция е 4,71 долара. Това е с 10 цента над консенсусната прогноза на анализатори, анкетирани от FactSet. Те обаче очакваха приходи от 29,7 млрд. долара, а реалният резултат на компанията е 29,49 млрд. долара, което е ръст от 2% на годишна база.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, негативно влияние върху печалбата на IBM е изиграло поевтиняването на еврото спрямо долара. Причината е, че Европа има важен дял в продажбите на компанията, а постигнатият на Стария континент резултат трябва да се превалутира в долари, за да влезе в отчета на компанията.

Поделението за системи и технологии е записало спад на приходите от 8 на сто през четвъртото тримесечие. В него попада производството на хардуер, като през последните няколко тримесечия именно от него идваше повишението на приходите.

При софтуерните продукти има увеличение на приходите от 9 на сто, като при повечето ключови продукти е имало подобрение. Технологичните и бизнес услугите също регистрират подобрени резултати, като приходите им са нараснали с по 3 на сто.

Основните пазари, на които компанията залага за ръст, са Бразилия, Русия, Индия и Китай, където при елиминиране на валутните разходи има ръст на приходите от по 7-8 на сто.

В същото време приходите от Северна и Южна Америка са се увеличили с по 3 на сто, а в Европа, Близкия Изток и Азия има увеличение от 1 на сто. В Азия е записан ръст на продажбите от 2 на сто, но ако се вземат предвид валутните разлики, всъщност има понижение от 1%.

За настоящата година от IBМ очакват печалба от поне 14,85 долара на акция, което доста надхвърля очакванията на анализаторите за 13,36 долара на акция.

Новият изпълнителен директор на компанията Вирджиния Ромети посочва, че компанията е на път към изпълнение на целта си през 2015 година печалбата да бъде поне 20 долара на акция.

След публикуването на отчета акциите на IBM скочиха с 3,4 на сто до 186,72 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
IBM-ците са толкова велики, че по света и у нас само ябълка-джиите могат да се мерят с тях....Това е!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още