IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google не оправда очакванията, акциите се срутиха с 10%

Интернет гигантът обяви 6% ръст на печалбата и 27% увеличение на приходите, но това разочарова инвеститорите

23:51 | 19.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Пазарната капитализация на интернет гиганта Google се срути с 10% до 575 долара за брой след обявяването на резултатите на компанията за последното тримесечие на 2011 година. Причината за това е, че инвеститорите останаха разочаровани въпреки подобрените показатели за ръст и печалба на дружеството.

Печалбата на Google за четвъртото тримесечие на 2011 година е 2,71 млрд. долара, или 8,22 долара на акция. Това е с 6 на сто повече от постигнатите година по-рано 2,54 млрд. долара, или 7,81 долара на акция.

Ако се изключат някои еднократни ефекти, то печалбата на Google би била 9,50 долара на акция. Предварителните очаквания за този показател бяха да бъде достигнато ниво от 10,50 долара на акция.

Приходите на интернет компанията за периода са 8,13 млрд. долара, което е с над 27% повече от постигнатите година по-рано 6,37 млрд. долара. Това обаче не бе достатъчно, за да предизвика оптимистични настроения сред инвеститорите, които очакваха приходи от 8,4 млрд. долара.

Сериозно препятствие пред резултатите на Google са се оказали проблемите в Европа. От компанията обясняват, че са работили активно по предоставянето на повече възможности за клиентите си по отношение на рекламните формати. Изчисленията обаче показват, че Google има по-нисък приход като цена на клик от излъчените реклами през четвъртото тримесечие.

Рекламата при търсене в Европа е отбелязала ръст от 14 на сто, което е доста под записания за периода ръст от 22 на сто на годишна база в САЩ. Данните са на компанията за дигитален маркетинг IngnitionOne, пише Bloomberg.

Приходите от платени кликове са се увеличили с 34% на годишна база, което значително надхвърля предварителните очаквания за ръст от 24 на сто. При цената на клик обаче има спад от 8% при очаквания за увеличение от 3,2 на сто.

През четвъртото тримесечие капиталовите разходи са били в размер на 951 млн. долара, а това е повече от прогнозираните 813 млн. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още