IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джери Янг напуска Yahoo след 17 години в компанията

Наблюдатели в САЩ свързват напускането му с продължаващите спекулации за бъдещето на концерна

09:57 | 18.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джери Янг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джери Янг. Снимка: Ройтерс

Съоснователят и бивш изпълнителен директор на Yahoo Джери Янг се оттегля напълно от изпадналия в криза интернет концерн. Инвеститорите реагираха положително – акциите скочиха в следборсовата сесия с 4,6%.

Янг веднага освобождава поста си в ръководния борд, както и всички други позиции, които заема – в японското дъщерно дружество и в китайския онлайн концерн Alibaba, заяви концернът след приключване на борсовата сесия вчера. 

„Времето, което прекарах в Yahoo!, от основаването й до сега, включваше някои от най-вълнуващите и възнаграждаващи преживявания в моя живот. Но дойде моментът да преследвам други интереси извън компанията”, заявява Янг в писмо до председателя на управителния съвет на Yahoo! Рой Босток. 

Откакто основа Yahoo преди 17 години заедно със своя състудент Дейвид Файло, Янг натрупа богатство, оценявано от списание Forbes на над 1 млрд. долара.

Изненадващото оттегляне на Янг става едва две седмици, след като Yahoo! назначи за главен изпълнителен директор бившия шеф на компанията за разплащания по интернет PayPal Скот Томсън.

Наблюдатели в САЩ свързват напускането на Янг с продължаващите спекулации за бъдещето на Yahoo. Концернът, който губи все повече позиции на рекламния пазар за сметка на Google, разисква своята продажба или раздяла с ценните си азиатски дъщерни компании. Коя насока ще надделее, все още не е ясно.

Янг основа Yahoo през 1995 г. заедно с Дейвид Файло и беше главен изпълнителен директор в периода 2007-2009, но беше принуден да се оттегли, след като се възпротиви на това Microsoft да купи компанията, чиято цена падна с повече от 50% през следващите две години. Той се смяташе за човека в сянка, който все още дърпа конците.

Инвеститорите никога не простиха на Янг, че възпрепятства поглъщане от Microsoft през 2008 година. По това време гигантът искаше да плати 33 долара на акция, или общо повече от 45 млрд. долара. Сега акциите изнемогват на ниво от 15 долара.

Истинските причини за напускането на Янг не са ясни. Според пишещия за събитията в интернет и винаги добре информирания блог All Things Digital, Янг е взел решението сам и е уведомил доверените си хора в кратки срокове.

От компанията, разбира се, го заливат с хвалебствия. Шефът на надзорния съвет Рой Босток хвали Янг като "визионер и пионер". "Ние благодарим на Джери".

Привлеченият от PayPal нов изпълнителен директор Скот Томпсън заяви, че ценностите на Янг живеят в компанията. All Things Digital пише също, че и други членовете на съвета най-скоро може да напуснат, включително и често критикуваният Босток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още