IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook и Google се защитават от индийската цензура

Местен съд се опитва да принуди компаниите да филтрират предварително съдържанието си

18:08 | 17.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Facebook и Google се защитават от индийската цензура

Най-голямата в световен мащаб социална мрежа Facebook и щатският онлайн гигант Google са подали във Върховния съд на Индия в Ню Делхи своята позиция във връзка с жалба, че предлагат съдържание, което наранява чувствата на членовете на някои религии, като християнство, хиндуизъм или ислям, предаде Ройтерс.

Двете компании представиха и невъзможността за предварителна цензура на цялото си съдържание. Google също така посочи, че търсачката не носи отговорност за намереното съдържание.

Жалбата, която предизвика тази дейност, е насочена срещу общо 21 сайта - по-специално срещу оператори на социални мрежи. Това е станало възможно благодарение на приет миналата година в Индия закон, който вменява на компаните отговорност за съдържанието на сървърите им и ги задължава да отговарят на жалбите в рамките на 36 часа. Те също трябва да се въведат филтър, който блокира нежелателен материал от самото начало.

Жалбата първоначално бе изслушана от съд на по-ниска инстанция. Самите компании са обжалвали пред Върховния съд. 

Google, както и Facebook, вече обявиха пред съда, че изискването за предварителен контрол е невъзможно. "Търсачката само ще ви отведе на даден сайт", казва юрисконсултът на Google Неераж Кишан Каул, цитиран от Ройтерс. "Какво се случва след това вече не е под ваш контрол. Когато се работи с филтри, винаги непреднамерено се блокират и други неща." Като пример той споменава думата "секс", която може да значи и пола на даден човек и се споменава във всеки паспорт.

Според съдията Суреш Кайт Върховният съд ще пристъпи към изслушване на 19 януари. Той обаче заплаши миналата седмица да блокира сайтове, които не отговарят на новия закон. Когато компаниите му представиха глобалните си общи условия, според които те не се намесват в съдържанието, той заяви, че това няма да проработи в Индия. "Както Китай и ние може да блокираме такива сайтове".

Представителят на Google Каул отговаря пред Times of India: „Това ще се отрази на конституционно гарантираното право на свободно слово, което е невъзможно да се случи в една демокрация като Индия, за разлика от тоталитарния Китай".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още