IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia продава част от патентите си на италиански „трол“

Компанията се нуждае от средства заради преминаването на смартфоните й към операционната система Windows Phone

18:40 | 16.01.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Nokia</em></p>

Снимка: Nokia

Финландският производител на мобилни телефони Nokia е продал 450 патента от областта на безжичните и видео технологиите на италианската компания за лицензиране на патенти Sisvel International, която се възприема като "патентен трол", пише PC World.

Изобретенията касаят GSM, 3G и LTE (Long Term Evolution) мобилни устройства, както и системи за оптимизация на видео съдържание, съобщават от Sisvel. Подобни малки компании, които купуват патент, често от фалирала фирма, и след това съдят друга компания, твърдейки, че един от нейните продукти нарушава закупения патент, се наричат „патентен трол".

Sisvel пък създава портфолио от LTE патенти, които отдава на други компании. В момента фирмата управлява лицензирането на патентите за MP3 и MPEG аудио форматите. Nokia обаче запазва правото си да лицензира интелектуалната собственост, засегната от сделката.

Според ABI Research компаниите от телекомуникационния сектор си разменят всяка година 20 млрд. долара като лицензни такси за мобилни устройства. При GSM и 3G телефоните цената за лиценз варира от 4 до над 10% от стойността на самото устройство. Средната цифра е между 7 и 8%, коментират от ABI Research. 

Продажбата позволява на Nokia да получи веднага сума, равна на очакваните приходи за няколко години напред. „Компанията ще похарчи доста пари при миграцията на своите смартфони от операционната система Symbian към Windows Phone на Microsoft, така че в момента корпорацията има нужда от ликвидност“, коментира Каролина Миланези, старши вицепрезидент на Gartner.

Към момента Nokia притежава около 30 хил. патенти и патентни заявки. Силата на нейното патентно портфолио пролича миналата година, когато компанията спечели съдебна битка срещу щатския гигант Apple. Заради това концернът от Купертино вече плаща процент от приходите си на Nokia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
всеки продукт се базира на стари знания на опит и открития на други хора. Ако всеки започне да си търси "патентите" докъде ли назад във времето би стигнала пътеката? Дали Патенто държателите няма да се окажат длъжници на всеки един гражданин по света? Патенти не би трябвало да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Achtung
преди 12 години
Сегашното положение на Нокия не се дължи на преминаването на смартфоните и от Симбиан към Уиндоус. За съжаление твърде дълго залагаха на Симбиан и имаха нужда от генерална промяна, през 2011 загубиха лидерството си при смартфоните. Дали ще е успешен и печеливш прехода към Уиндоус ще разберем към края на годината, когато вече ще има достатъчно устройства с Уиндоус 8 за АРМ процесори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 12 години
Нокия дали не сбърка с уиндоуса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още