IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК планира разширяване на електронната ДДС система за обслужване "на едно гише"

От 2015 г. от системата ще могат да се възползват дружествата, които доставят телекомуникационни, разпръсквателни и електронни услуги на клиенти от ЕС

16:29 | 13.01.12 г.
ЕК планира разширяване на електронната ДДС система за обслужване "на едно гише"

Европейската комисия (ЕК) е одобрила днес предложение за електронно ДДС обслужване „на едно гише“ на трансгранични компании, съобщиха от представителството на еврокомисията в София.

Предложението включва въвеждането на общи правила за всички държави-членки при задължителното отчитане и възстановяването на ДДС, плащанията, извлеченията и други. Така ще се разшири сега действащата система за обслужване „на едно гише“, която се прилага от 2003 г. само за доставчици на електронни услуги, които не са от Европейския съюз (ЕС).

Предвижда се единната електронна система да се прилага от 1 януари 2015 г. за дружествата, които доставят телекомуникационни, разпръсквателни и електронни услуги на клиенти от ЕС.  Това ще позволи на предприятията да декларират и плащат ДДС в държавата-членка, в която са установени, а не в държавата-членка, от която е техният клиент.

Преди това обаче ще бъдат променени разпоредбите и правилата за прилагане на европейската директива за ДДС.

Намерението на ЕК е в бъдеще електронното ДДС обслужване „на едно гише“ да обхване още по-широк кръг от дейности, включително и доставката на стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още