IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Apple потвърди придобиването на израелската Anobit

Цената на сделката вероятно е между 400 и 500 млн. долара

12:41 | 11.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Apple потвърди придобиването на израелската Anobit

Американският технологичен концерн Apple потвърди слуховете за придобиването на израелската стартираща компания Anobit.

Това стана малко изненадващо, след като информацията първоначално изтече от израелски правителствени източници, сред които самият премиер Бенямин Нетаняху, който поздрави Apple с добре дошъл в Twitter. За Apple говорителят Стив Даунинг обяви пред Bloomberg информациите за верни.

Сумата на сделката не бе оповестена. Според местни вестници тя е между 400 и 500 млн. долара, които ще получат предимно основателите на Anobit – Ехуд Вайнщайн, Ариел Айслос и Офир Леви. Част от сумата ще получат и компаниите, които през последните 4 години са вложили около 76 млн. долара в Anobit, като например Pitango Venture Capital от Израел, а също така Intel и Micron.

Според блога AppleInsider концернът от Купертино може да изгради развоен център в Хайфа, където филиали имат и Intel, Google, Microsoft, Yahoo и Qualcomm. Той ще се намира по-точно в Херцлия, израелската "Силициева долина", и ще се фокусира върху разработката на полупроводници.

Израелското списание Globes посочва, че противно на очакванията американската компания инвестира много по-малко от останалите в изследователска дейност през 2010 г. Разходите за нея са били едва 2,4 милиарда долара, или 2% от приходите на Apple.

Покупката на Anobit е първата сделка за Apple под председателството на новия изпълнителен директор Тим Кук.

Anobit е специализирана върху флаш памети и сигнални процесори. Технологията й вече е използвана при iPhone, iPad и Macbook Air. Освен това компанията произвежда и твърди дискове.

Сред клиентите на Anobit освен Apple са Hynix и Samsung. Твърде вероятно е Apple да иска да си осигури ексклузивен достъп до флаш технологиите. А така и ще затрудни допълнително конкурента си Samsung, с когото води патентни спорове в много страни. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Натрий
преди 12 години
"Service Unavailable" - сайтът ***.anobit.com в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още