IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залязващата Мека на IT маниаците

В Лас Вегас отвори врати технологичното изложение CES, което обаче въпреки очаквания посетителски щурм сякаш губи статута си

15:56 | 10.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изложението на Стив Балмър бе гарнирано с много шоу и музика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изложението на Стив Балмър бе гарнирано с много шоу и музика. Снимка: Ройтерс

Нови таблети, смартфони, мощни телевизори. Революционни нововъведения, както видеото навремето, не се очакват на тазгодишното CES. Въпреки това индустрията се надява на нов тласък. Браншовият съюз CEA очаква през 2012 г. продажбите да нарастнат с пет процента до над 1 трлн. долара.

Докато пазарът е в застой в САЩ и в Европа и дори може да се свие, отново развиващите се пазари могат да спасят положението, където доста потребители купуват в насипно състояние таблети, смартфони и телевизори. Така се очаква ръстът на продажбите в Азия през тази година да е с 18%, а в Латинска Америка – 11%.

Най-голям ръст се очаква да имат смартфоните, които ще допринесат с почти една четвърт за продажбите на индустрията. За сметка на други устройства, като преносими музикални плейъри и фотоапарати.

Тенденцията за растеж, която GfK начертава, се основава именно на растящия пазар на смартфони и таблети. Само тези два вида устройства са отговорни за 39 млрд. от приходите на индустрията, като тази сума ще нарасне с "двуцифрено число", твърди компанията.

„В ежедневието смартфонът стана изборът за повечето дейности", казва Стив Бамбридж от изследователската компания GfK. Производителите може да оцелеят само ако предлагат "висок клас" продукти от този сегмент.

Общо 25 различни теми ще бъдат на разположение на CES - от 3D телевизия през "Access on the Go" и базирани на местоположението услуги до парка Eureka, където вниманието на публиката ще бъде грабвано от нововъзникващите компании. Други приоритети са екологично чисти продукти, електрически превозни средства и интернет в колата.

Във вторник за първи път на изложението в Лас Вегас ще вземе участие и изпълнителният директор на Daimler Дитер Цитче, за да представи лично платформата mbrace2. Освен това много по-малки производители ще представят приложения и джаджи за автомобилите, като например система за предупреждение, базирана на радари или сателитна система за повиквания в спешни случаи, която може да се монтира в огледалото за задно виждане. 

В понеделник вечер изложението за последен път се порадва на шефа на Microsoft. В своето изложение, гарнирано с много музика и шоу, Балмър представи предимствата на новата система Windows 8 и визиите си за пазара на таблети. От следващата година обаче концернът няма да бъде представен със собствен щанд на изложението. 

По-интересното от предварителния ден на изложението вижте в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още