IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски автори съдят Apple за интелектуални права

Девет писатели са подали искове за обезщетение в размер на 1,8 млн. долара

12:54 | 09.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Китайски автори съдят Apple за интелектуални права

Китайските власти наскоро допуснаха за разглеждане няколко съдебни иска срещу калифорнийската компания Apple, в които авторите се оплакват, че електронните им книги се продават и съхраняват от Apple незаконно и без разрешение.

Това нарушава авторските права на авторите, а те губят потенциални огромни приходи. Книгите е можело да бъдат изтегляни от книжарницата на компанията, която е печелила автоматично по 30 на сто от продажбите.

Официалният представител на авторското сдружение Бей Джъчън определи бизнес практиките на Apple като „чиста кражба“ и посочи в същата част на обвинението, че компанията от Купертино вече е била помолена да предостави сертификати за авторските права за продаваните продукти. Apple обаче (противно на обичайната практика) директно е отхвърлила тази молба.

„Около 20 млн. души в Китай използват продукти на Apple, както и онлайн магазина App Store, но много от тях дори не знаят, че тук се предлагат нелегални копия на книги", критикува Бай и подчертава, че с тези предполагаеми продажби авторите реализират милионни загуби за авторите.

Засега жалбите само са били приети. В момента става дума за 37 произведения с цена на иска от 1,8 млн. долара.

През март 2011 г. Baidu, най-голямата търсачка на Китай, бе принудена след бурни протести да изтрие 2,8 млн. нелегално продавани литературни творби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още