IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският премиер се сдобива с правителствено приложение за iPad

Чрез iGovernment Дейвид Камерън ще получава достъп до обществени и вътрешни източници на информация, разкриват медии

11:45 | 30.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американският финансов министър Тимити Гайтнър не се разделя с таблета си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският финансов министър Тимити Гайтнър не се разделя с таблета си. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън ще има свое „персонализирано правителствено приложение“ за iPad, пише британският вестник Times. По този начин Камерън директно ще има достъп до обществени и вътрешни източници на информация.

След като блогът Techcrunch се усъмни в истинността на новината, наличието на приложението iGovernment бе потвърдено и от други медии. Говорител на кабинета обаче отказва коментар по темата. Засега са известни малко детайли, като се знае, че разработката на приложението ще отнеме до три месеца.

Новината обаче разбуни духовете, защото през тази година бе решено, че устройствата с операционната система на Apple iOS не предлагат достатъчно висока сигурност, за да се ползват от британското правителство. Нужната сигурност можело да се гарантира само от платформата на RIM за Blackberry, реши ресорното ведомство. А сега изглежда, че за премиера се прави изключение.

Не е изненадващо, че новината беше посрещната първоначално със скептицизъм. В опита си да изглежда динамичен и с напредничаво мислене, министър-председателят понякога показва твърде съгласувани усилия, за да се покаже в крак с новите технологии - особено неговата тясна връзка с Google, представяйки поредицата "webCameron" по YouTube.

Проблемът е, че тази нагласа изглежда се проявява, само когато е удобно и бързо бива зарязвана, когато министър-председателят е поставен под натиск. През лятото например, когато масовите безредици обхванаха Лондон и други британски градове и превзеха новините по целия свят, Камерън заяви, че обмисля да затвори достъпа до социалните мрежи, припомня Gigaom.

Камерън няма да е първият премиер, който ползва iPad. Норвежкият премиер управляваше страната си за няколко дни също чрез таблета на Apple, когато заради вулканичната лава и дим на исландския вулкан той остана в чужбина.

Но и в Англия Камерън няма да постави началото на нова тенденция. Говори се, че кралица Елизабет Втора има iPad, след като внуците й я научили да борави с устройството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още