IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP е искала 1,2 млрд. долара за webOS и Palm

Нереално високата цена е причина за неуспешната сделка

10:05 | 29.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
HP е искала 1,2 млрд. долара за webOS и Palm

1,2 млрд. долара. Това е сумата, която Hewlett-Packard плати през 2010 г. за Palm. Точно същата сума компанията е искала да получи, опитвайки се да продаде активите на Palm през втората половина на 2011 г., пише влиятелното онлайн издание VentureBeat.

„Колкото и странно да изглежда, HP се опитва да се отърве от Palm, без да инкасира загуба от своята покупка“, твърди източник, запознат с преговорите. Попитан за потвърждение или отричане, представител на HP отказва коментар. 

От компанията очевидно игнорират факта, че стойността на Palm е паднала значително, след като HP закупи пионера на смартфон пазара през април 2010 г., не на последно място и благодарение на краха на таблетите от серията Touchpad. А фактът, че HP не направи никакъв прогрес с новите базирани на webOS телефони, Pre 3 и Veer, също не помогнал да се осъзнаят проблемите.

Така че високата искана цена донякъде обяснява защо компанията не успя да намери точния инвеститор, който да купи Palm, след като се водеха преговори с Amazon, Samsung, Intel и други заинтересовани компании.

Възможно е било и HP да е намалила исканата цена за Palm, но според анализатори тя е трябвало да падне под 500 млн. долара, преди някоя компания да прояви реален интерес. Освен това HP е поискала да продължи да има достъп до webOS за вграждането й в своите принтери, което също е отблъснало потенциалните купувачи.

Исканата цена от 1,2 млрд. долара хвърля светлина и върху друг аспект. От друг източник  VentureBeat e научил, че HP се е опитал да продаде активите и на Facebook, но представителите на компанията „са били почти изхвърлени от стаята за преговори“. Според източника на изданието на срещата е присъствал и самият изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг.

Новият изпълнителен директор на HP Мег Уитман обяви наскоро, че компанията е взела решение да отвори мобилната операционна система WebOS към разработчиците и производителите на мобилни устройства и да я направи система с отворен код.

Според анализатори на пазара това решение е добро, защото така платформата ще може да се развива, без от компанията да са принудени да отделят значителни ресурси за тази дейност. Уитман заяви също, че компанията не се е отказала от плановете си да развива нови таблети с webOS през 2012 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още