IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулации за нов собственик изстреляха акциите на RIM със 7% вчера

На този етап няма нищо официално, но според анализатори скоро може да се стигне до оптимизиране на стойността за акционерите

13:38 | 28.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на производителя на BlackBerry – Research in Motion (RIM), поскъпнаха с цели 7 на сто вчера. Причина за това станаха спекулациите, че компанията може да си намери купувач, който да подобри представянето й, пише IBTimes.

Вчерашната борсова сесия в Ню Йорк приключи при цена на акция 14,88 долара, което дава на RIM пазарна капитализация от 7,8 млрд. долара.

Това се случва непосредствено след като акциите на компанията достигнаха осемгодишно дъно от 13,12 долара за брой. Причина за това станаха незадоволителните резултати на RIM през последното тримесечие и новината за отлагане на плануваното за следващата година представяне на таблетите PlayBook и телефони BBX.

Дори след вчерашния ръст курсът на акциите е записал спад от близо 75 на сто през 2011 година. 

Двамата изпълнителни директори на RIM Майк Лазаридис и Джеймс Балзи, които притежават по 10% от компанията, обещават на инвеститорите стъпки за подобряване на представянето. Други ключови акционери, каквито са Jaguar Financial и Omega Advisers, обаче не се задоволяват само с това и искат по-сериозни ангажименти.

Резултатите за тримесечието до края на септември се оказаха доста разочароващи за инвеститорите, което породи спекулации, че компанията ще има нов собственик. Основната причина за слуховете са потребителската база от 75 млн. клиенти, която RIM има, както и многото патенти на компанията.

Сред „заподозрените“ в интерес да придобият RIM са Nokia, Amazon, Apple, Microsoft и дори Google.

Към днешна дата обаче нито един от слуховете не е потвърден официално. Президентът на Jaguar Financial Вик Албоейни е обявил пред IBTimes, че е време RIM да „осребри“ част от интелектуалната си собственост, продавайки патенти.

По-рано тази година RIM плати близо 800 млн. долара като част от разходите по придобиване на дял от патентите Nortel Networks. Сделката бе направена в съюз с Apple.

Мнозина анализатори очакват, че RIM може да продаде лиценза си за операционната система BlackBerry OS на свой конкурент, като за потенциален купувач се смята южнокорейската компания Samsung Electronics. Съществува и вариант Microsoft да купи RIM преди представянето на новата операционна система Windows 8, което е насрочено за третото тримесечие на 2012 година.

На този етап от RIM отказват коментар по тези слухове.

Дори след вчерашния силен ръст в цената на акциите на компанията, тя остава значително по-евтина от повечето представители на технологичния сектор в САЩ.

При настоящата си цена RIM се търгува при съотношение цена/печалба на акция от 3,5. За сравнение, при Apple този коефициент е 14,76, при Amazon – 93,45, а при Microsoft – 9,47.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още